Produkty mleczarskie dawno nie były tak drogie

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Bank BGŻ BNP Paribas, (em) | redakcja@agropolska.pl
12-09-2017,15:05 Aktualizacja: 13-09-2017,11:02
A A A

Indeks cen przetworów mleczarskich FAO wyniósł w sierpniu 219,7 pkt. Przez miesiąc poszedł w górę o 1,4 proc., zaś w relacji rocznej aż o 42 proc. Wartość ta była jednak zarazem o 20 proc. niższa od rekordowego poziomu z lutego 2014 r.

W minionym miesiącu rosły ceny masła i pełnego mleka w proszku. To wynik mniejszych możliwości eksportowych spowodowanych zwiększonym zapotrzebowaniem na tłuszcze mleczne w Unii Europejskiej i Ameryce Północnej - informują analitycy Banku BGŻ BNP Paribas.  

mleko, skup mleka, punkty skupu mleka, produkcja mleka, bydlo, mleczarnie

Mleko w skupie droższe aż o 33 procent niż przed rokiem

W lipcu unijni producenci mleka dostawali średnio 34,48 euro za 100 kilogramów surowca. To o 3,3 proc. więcej niż w czerwcu i aż 33,2 proc. powyżej stawek sprzed roku - wynika z danych Komisji Europejskiej. Eksperci podkreślają, że cena była...

Ceny serów były stabilne, a zwiększone możliwości wywozu odtłuszczonego mleka w proszku (OMP) wywierały spadkową presję na światowe stawki tego produktu.  

Według danych USDA, w sierpniu w portach Europy Zachodniej średnia cena OMP wyniosła 178 euro za 100 kilogramów i była o 2,6 proc. niższa od notowanej w lipcu. W portach Oceanii stawki były na poziomie 167 euro/100 kg (-5,7 proc. m/m).

Eksperci podkreślają, że w pierwszych ośmiu miesiącach bieżącego roku światowy ceny przetworów mleczarskich zwiększyły się aż o 42 proc., zaś żywności ogółem zaledwie o 11 proc.

W omawianym czasie za droższą żywność odpowiadały więc przede wszystkim produkty mleczarskie.
 

 

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 2/2024

Hoduj z głową świnie:

-Żeby rozród działał dobrze

-Tucz świń w cyklu otwartym. Genetyka i zdrowie

-Okiem doradcy - bioasekuracja ASF

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2024

Hoduj z głową bydło:

-Okiem doradcy - cicha ruja

-Sucha masa jest kluczowa

-Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?

-TMR w teorii i praktyce

 

PRENUMERATA