Produkcja bydła w Unii idzie w górę. U nas też

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: FAMMU/FAPA, (em) | redakcja@agropolska.pl
06-10-2015,13:45 Aktualizacja: 06-10-2015,22:16
A A A

W pierwszym półroczu bieżącego roku kraje Unii Europejskiej wyprodukowały o 3,5 proc. więcej bydła (w tonach) niż przed rokiem. Ubój w sztukach zwiększył się o 2 proc.

Wytwórczość w "starych" państwach Wspólnoty poszła w górę o 2,9 proc., a w sztukach wzrosła o 1,3 proc. - informuje FAMMU/FAPA. W całej Unii przybyło przede wszystkim wolców (5,7 proc.), jałówek (5,4 proc.), krów (5 proc.), cieląt (2,7 proc.) i wołów (1,9 proc.). O 3,5 proc spadła z kolei produkcja młodego bydła.

Od stycznia do końca czerwca więcej niż przed rokiem bydła w tonach wyprodukowała m.in. Rumunia, Włochy, Estonia, Węgry, Polska, Bułgaria, Litwa, Portugalia, Luksemburg, Hiszpania, Cypr, Słowenia, Austria, Finlandia, Belgia, Czechy, Francja oraz Niemcy.

Największe spadki wytwórczości odnotowano natomiast na Malcie, na Słowacji, w Chorwacji, Grecji, Danii, Irlandii oraz Wielkiej Brytanii.

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 2/2024

Hoduj z głową świnie:

-Żeby rozród działał dobrze

-Tucz świń w cyklu otwartym. Genetyka i zdrowie

-Okiem doradcy - bioasekuracja ASF

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2024

Hoduj z głową bydło:

-Okiem doradcy - cicha ruja

-Sucha masa jest kluczowa

-Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?

-TMR w teorii i praktyce

 

PRENUMERATA