Produkcja bydła w UE coraz niższa

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: FAMMU/FAPA, (em) | redakcja@agrpolska.pl
13-05-2016,12:50 Aktualizacja: 13-05-2016,13:17
A A A

Kraje Unii Europejskiej wyprodukowały w styczniu o 3 proc. mniej bydła w tonach niż przed rokiem. Bruksela podaje, że ubój w sztukach zmniejszył się o 3,4 proc.

Produkcja bydła w "starych" krajach Wspólnoty obniżyła się o 4,4 proc. (w sztukach o 4,6 proc.). Spadki wytwórczości w tonach dotyczyły wszystkich grup zwierząt - informuje FAMMU/FAPA.

Najbardziej obniżyła się produkcja młodego bydła (5,2 proc.), cieląt (4,4 proc.), wołów (3,7 proc.), krów (3,5 proc.) oraz jałówek (1 proc.). W omawianym okresie mniej bydła wyprodukowała m.in. Szwecja, Grecja, Dania, Finlandia, Niemcy, Estonia, Łotwa, Austria, Holandia, Wielka Brytania, Francja oraz Luksemburg.

Największe wzrosty produkcji odnotowano natomiast w Bułgarii, Rumunii, Polsce, na Malcie, Cyprze, Litwie, w Portugalii, Czechach, na Węgrzech oraz Słowacji.

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 2/2024

Hoduj z głową świnie:

-Żeby rozród działał dobrze

-Tucz świń w cyklu otwartym. Genetyka i zdrowie

-Okiem doradcy - bioasekuracja ASF

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2024

Hoduj z głową bydło:

-Okiem doradcy - cicha ruja

-Sucha masa jest kluczowa

-Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?

-TMR w teorii i praktyce

 

PRENUMERATA