Produkcja bydła w UE coraz niższa

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Autor tekstu: FAMMU/FAPA, (em) | redakcja@agrpolska.pl
13-05-2016,12:50 Aktualizacja: 13-05-2016,13:17
A A A

Kraje Unii Europejskiej wyprodukowały w styczniu o 3 proc. mniej bydła w tonach niż przed rokiem. Bruksela podaje, że ubój w sztukach zmniejszył się o 3,4 proc.

Produkcja bydła w "starych" krajach Wspólnoty obniżyła się o 4,4 proc. (w sztukach o 4,6 proc.). Spadki wytwórczości w tonach dotyczyły wszystkich grup zwierząt - informuje FAMMU/FAPA.

Najbardziej obniżyła się produkcja młodego bydła (5,2 proc.), cieląt (4,4 proc.), wołów (3,7 proc.), krów (3,5 proc.) oraz jałówek (1 proc.). W omawianym okresie mniej bydła wyprodukowała m.in. Szwecja, Grecja, Dania, Finlandia, Niemcy, Estonia, Łotwa, Austria, Holandia, Wielka Brytania, Francja oraz Luksemburg.

Największe wzrosty produkcji odnotowano natomiast w Bułgarii, Rumunii, Polsce, na Malcie, Cyprze, Litwie, w Portugalii, Czechach, na Węgrzech oraz Słowacji.

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 3/2021

Hoduj z głową świnie:

-Posłuchaj, co mają do powiedzenia

-Kształtowanie odporności poprzez żywienie

-Lepszy dobrostan to krótszy tucz

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 4/2021

Hoduj z głową bydło:

-Mleko będzie drożeć?

-Energia z mleka i słońca

-Dobry GPS z żyta, czyli jaki?

-Kiszonki w żywieniu cieląt

-Jak zadbać o rozród krów?

PRENUMERATA