Producenci wołowiny zależni od eksportu. A konkurencja rośnie

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: (em) | redakcja@agropolska.pl
07-08-2017,11:25 Aktualizacja: 07-08-2017,11:43
A A A

Polscy producenci wołowiny od lat żyją dzięki eksportowi bowiem w kraju konsumenci rzadko sięgają po ten gatunek mięsa. Rozwój sektora jest więc równoznaczny ze zdecydowanym zwiększaniem sprzedaży zagranicznej.

Najnowsze prognozy OECD-FAO pokazują tymczasem, że unijni producenci powinni przygotować się na utratę rynku m.in. na rzecz dostawców z Ameryki Południowej. Według nich, eksport wołowiny z UE do krajów trzecich w najbliższej dekadzie ma spaść o 30 proc. - donosi "Puls Biznesu".

bydło mięsne limousine, hodowla, odsadki

Bydło mleczne zastąpił mięsnym

Hodowlą bydła zajmuje się od ponad 30 lat. W momencie przejęcia gospodarstwa po rodzicach utrzymywał w nim pięć krów rasy czarno-białej, u których zastosował krzyżowanie wypierające kryjąc je nasieniem czystorasowego buhaja rasy...

- Europejska wołowina będzie przegrywała walkę cenową. Koszty produkcji w krajach Ameryki Południowej, gdzie występuje nieco inny model chowu bydła mięsnego, są nie do pobicia. Dla polskich producentów pewnym pocieszeniem może być to, że - przynajmniej na razie - nasza wołowina, w porównaniu z pochodzącą z krajów Europy Zachodniej, jest konkurencyjna cenowo. Dlatego w najbliższych latach polscy producenci powinni do tych prognoz podchodzić z dystansem - komentuje Paweł Wyrzykowski, ekspert rynków rolnych Banku BGŻ BNP Paribas.

Przywołuje dane OECD-FAO, zgodnie z którymi UE ma zmniejszyć produkcję wołowiny w latach 2017-26 o 7,1 proc., przy jednoczesnym wzroście światowej wytwórczości o 10,5 proc.

- Konkurencji cenowej z Ameryką Południową, która przez prawie cały rok może trzymać bydło na pastwiskach i nie musi przez to tyle inwestować w żywienie, nie jesteśmy w stanie wygrać. W kategorii najbardziej masowej, taniej wołowiny będziemy więc tracić - uważa Anna Kaczorowska, właścicielka Zakładów Mięsnych Józan.

Highland Cattle, bydło, hodowla bydła mięsnego, bydło mięsne, hodowla

Królewska wołowina z rasy Highland Cattle podbija świat

Wołowina szkockiej rasy Highland Cattle to prawdziwy rarytas. Cenią ją najlepsi szefowie kuchni, a także brytyjska rodzina królewska, która nieopodal zamku Balmoral hoduje na własne potrzeby duże stado highlandów. Scottish...

Tomasz Kubik, prezes Zakładu Przemysłu Mięsnego Biernacki, przyznaje, że przygotowuje się i na czarny scenariusz, czyli spadek sprzedaży zagranicznej. - Takie prognozy, choć długoterminowe, więc obarczone wieloma błędami, są realne, a ja jako zarządzający muszę mieć i na nie przygotowane rozwiązanie. Nasza dzisiejsza odpowiedź to uzyskiwanie uprawnień eksportowych do kolejnych krajów trzecich - wyjaśnia w rozmowie z "Pulsem Biznesu".

- Jesteśmy też w stanie wynajdywać ciekawe grupy klientów, jak nabywcy wołowiny koszernej. Dla nich ma znaczenie już nie tylko cena, ale również jakość mięsa i warunki produkcji, a jako Polska wyróżniamy się na tle innych zachodnich producentów mało przemysłowym podejściem do hodowli - przekonuje Anna Kaczorowska.

- Jako Europa mamy szanse wygrać konkurencję, ale nie cenową. Musimy znacząco wyróżniać się jakością i szukać nisz. Dzięki geografii mamy też przewagę w sprzedaży niektórych elementów, jak np. świeże ćwierci wołowe. Argentyńczycy czy Brazylijczycy z powodu odległości nie są ich w stanie w tej formie sprzedawać w naszej części świata - dodaje na koniec Jerzy Wierzbicki, prezes Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego.

źródło: Puls Biznesu
 

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 1/2024

Hoduj z głową świnie:

-Skąd się biorą stereotypie u świń?

-Jednym głosem w imieniu hodowców

-Zimowe wyzwania na odchowalni i tuczu

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2024

Hoduj z głową bydło:

-Okiem doradcy - cicha ruja

-Sucha masa jest kluczowa

-Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?

-TMR w teorii i praktyce

 

PRENUMERATA