Podlasie liderem produkcji i przetwórstwa mleka

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
03-01-2017,16:30 Aktualizacja: 04-01-2017,10:52
A A A
Dwie największe spółdzielnie mleczarskie w Polsce, Mlekovita i Mlekpol w 2015 r. uzyskały łączny przychód w wysokości niespełna 7 mld złotych. Obie firmy pochodzą z Podlasia. Ponadto region ten oprócz silnego przetwórstwa jest również największym producentem mleka – informuje Rzeczpospolita.
 
Jak podają analitycy z PFHBiPM w październiku 2016 r. według siedziby podmiotów skupujących, najwięcej mleka surowego skupiono w województwie podlaskim (296,8 mln l), a następnie mazowieckim 151,5 mln l oraz wielkopolskim 111,6 mln l. Najmniej natomiast mleka skupiono w województwie podkarpackim 4,3 mln l, dolnośląskim 4,6 mln l oraz w województwie zachodniopomorskim 5,5 mln l.
 
produkcja mleka, wzrost cen,

Rynek mleka w coraz lepszej sytuacji

Wartość indeksu Global Dairy Trade (GDT) w grudniu br. w sumie wzrósł o 2,9 proc. Tak dobra koniunktura na rynku mleka była ostatnio notowana w lipcu 2015 roku – informuje Polska Federacja Hodowców Bydła i Producentów...
W okresie pierwszych dziesięciu miesięcy ubiegłego roku największy skup mleka również odnotowano na Podlasiu (3 065,9 mln l).
 
Na kolejnych miejscach plasowało się woj. mazowieckie, gdzie do skupu trafiło 1 581,9 mln l oraz woj. wielkopolskie z wynikiem 1 199,5 mln l. Najmniejszy skup surowca odnotowano w województwie podkarpackim 45,8 mln l, dolnośląskim 48,0 mln l, oraz zachodniopomorskim 58,2 mln l.
 
Podlaskie spółdzielnie mleczarskie swoją silna pozycję zawdzięczają w dużym stopniu przejęciom. Do Mlekpolu należy 12 zakładów produkcyjnych, a Mlekovita posiada ich 16.
 
Oprócz dużych zakładów w tym regionie dobrze radzą sobie również średnie i mniejsze przetwórnie, jak Moniecka Spółdzielnia Mleczarska, czy Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Hajnówce.
 
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 1/2024

Hoduj z głową świnie:

-Skąd się biorą stereotypie u świń?

-Jednym głosem w imieniu hodowców

-Zimowe wyzwania na odchowalni i tuczu

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2024

Hoduj z głową bydło:

-Okiem doradcy - cicha ruja

-Sucha masa jest kluczowa

-Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?

-TMR w teorii i praktyce

 

PRENUMERATA