Pod koniec sierpnia bydło rzeźne potaniało

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
02-09-2022,14:00 Aktualizacja: 02-09-2022,10:46
A A A
Bydło rzeźne w czwartym tygodniu sierpnia potaniało. Wyjątek stanowi bydło w wieku 8-12 miesięcy, które podrożało w ciągu tygodnia o ponad 4%.
 
Cena bydła rzeźnego w dniach 22-28 sierpnia, według danych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW, w ciągu tygodnia spadła o 1% do wartości 11,23 zł za kg. Cena ta była o 2,7% wyższa niż przed miesiącem oraz o 43,3% niż przed rokiem. 
 
Cena bydła w kategorii wiekowej 8-12 miesięcy w ciągu tygodnia wzrosła o 4,5% do wartości 10,86 zł za kg. Notowania te były jednocześnie o 6% niższe niż przed miesiącem oraz o 41,2% wyższe niż przed rokiem.
 
cena przetworów mleczarskich, mleka, ser, odtłuszczone mleko w proszku, pełne mleko w proszku, masło

Masło tanieje. A pozostałe produkty mleczne?

Krajowe ceny masła w blokach oraz konfekcjonowanego w trzecim tygodniu sierpnia spadły. Takie same trendy dotyczyły odtłuszczonego mleka w proszku, sera Edamski i Gouda.   Polskie zakłady mleczarskie monitorowane w ramach Zintegrowanego...
Krajowa cena za byki w kategorii wiekowej 12-24 miesiące spadły o 1,4% do wartości 12,07 zł za kg wagi żywej. Notowania te były o 2,5% wyższe niż przed miesiącem oraz o 38,4% niż przed rokiem. 
 
Byki powyżej 24 miesięcy potaniały o 1,8% do wartości 12,02 zł za kg. Cena ta była o 2,8% wyższa niż przed miesiącem oraz o 37,8% niż przed rokiem. 
 
Producenci za krowy uzyskiwali średnio 9,60 zł za kg. Cena ta była o 0,4% niższa niż przed tygodniem oraz o 1,1% wyższa niż przed miesiącem, a także o 57,7% niż przed rokiem. 
 
Jałówki powyżej 12 miesięcy kosztowały średnio 11,52 zł za kg wagi żywej. Były one o 0,5% tańsze niż przed tygodniem oraz o 2,2% droższe niż przed miesiącem, a także o 46,2% niż przed rokiem. 
 

Więcej informacji na temat hodowli bydła oraz produkcji mleka znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Bydło"  ZAPRENUMERUJ

 
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 1/2024

Hoduj z głową świnie:

-Skąd się biorą stereotypie u świń?

-Jednym głosem w imieniu hodowców

-Zimowe wyzwania na odchowalni i tuczu

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2024

Hoduj z głową bydło:

-Okiem doradcy - cicha ruja

-Sucha masa jest kluczowa

-Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?

-TMR w teorii i praktyce

 

PRENUMERATA