Pić czy nie pić mleko?

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
18-11-2019,11:00 Aktualizacja: 18-11-2019,10:20
A A A
Mleko zawiera witaminy i jest źródłem białka, tłuszczów i węglowodanów. Jego obecność w diecie obniża ryzyko wystąpienia wielu chorób.
 
Mleko posiada więcej składników odżywczych niż prawie wszystkie artykuły spożywcze. 
 
Stanowi ono źródło białka, tłuszczu, węglowodanów, a także składników mineralnych takich jak wapń, magnez, potas, fosfor, cynk i witamin A,D, E, K oraz z grupy B. 
 
Zawiera pełnowartościowe białka, które jest podstawowym budulcem kości, zębów, a także wielu narządów, mięśni i hormonów i enzymów. 
 
Zmowa na rynku wołowiny, wołowina, mięso, ceny wołowiny, bydło

Zmowa na rynku wołowiny?

Spadki cen wołowiny to pokłosie załamania eksportu do Turcji, ale Komisja Europejska nie przychyla się do pomocy jej producentom. A Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów uznał sygnały o zmowie cenowej na rynku za niewystarczające do...
Reguluje również bilans wodny organizmu i wpływa na utrzymanie prawidłowej równowagi kwasowo-zasadowej. 
 
Mleko zawiera także wapń i witaminę D, które są niezastąpione dla prawidłowego rozwoju dzieci i młodzieży, zwłaszcza w okresie wzrostu i dojrzewania. 
 
Witamina D chroni przed infekcjami wirusowymi, bakteryjnymi oraz hamuje rozwój stanów zapalnych. 
 
W jego skład wchodzi też witamina A, która odgrywa istotną rolę w procesie widzenia. W mleku znajduje się także witamina E poprawiająca stan naszej skóry oraz witaminy z grupy B, w tym B12. Są one wykorzystywane w procesie tworzenia czerwonych krwinek.
 
Z kolei zawarty w mleku łatwo przyswajalny tłuszcz polepsza wchłanianie witamin A,D,E,K rozpuszczalnych w tłuszczach. 
 
Obecność mleka w diecie obniża ryzyko wielu chorób wśród których jest osteoporoza, choroby układu krążenia, nadciśnienie, a także rak jelita grubego - informują eksperci prowadzący projekt ”Mamy kota na punkcie mleka”.
 
Jest on sfinansowany z Funduszu Promocji Mleka i realizowany jest przez Polską Izbę Mleka oraz Polską Federację Hodowców Bydła i Producentów Mleka. 
 
 
Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 3/2021

Hoduj z głową świnie:

-Posłuchaj, co mają do powiedzenia

-Kształtowanie odporności poprzez żywienie

-Lepszy dobrostan to krótszy tucz

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 4/2021

Hoduj z głową bydło:

-Mleko będzie drożeć?

-Energia z mleka i słońca

-Dobry GPS z żyta, czyli jaki?

-Kiszonki w żywieniu cieląt

-Jak zadbać o rozród krów?

PRENUMERATA