Oznaczanie poziomu beta-karotenu w terenie

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: hoduj@apra.pl D. Chełstowska
28-11-2016,17:10 Aktualizacja: 30-11-2016,9:54
A A A

Straty ekonomiczne wynikające z zaburzeń w rozrodzie, które ponoszą producenci bydła, mogą sięgać nawet 150 euro na krowę w skali roku. Co więcej, zaburzenia w rozrodzie są przyczyną jednej czwartej, a nawet połowy brakowań w stadzie. Beta-karoten jest ważnym prekursorem witaminy A, ściśle powiązanym z płodnością i zdrowotnością bydła. Jest również przeciwutleniaczem i może w sposób bezpośredni wzmacniać odporność.

Większość podstawowych pasz dla krów mlecznych ma niską zawartość beta-karotenu. Na pastwiskach na ilość beta-karotenu w roślinach w dużej mierze wpływa pora roku. Stąd też stężenie beta-karotenu we krwi u bydła jest niskie zimą, a wysokie latem, kiedy zwierzęta są wypasane.

Pasze dla bydła są więc wzbogacane beta-karotenem, aby zapewnić optymalna podaż tego związku w dawce żywieniowej. Określenie prawidłowego poziomu suplementacji wymaga pomiarów stężenia beta-karotenu u zwierząt. Optymalnie poziom beta-karotenu we krwi bydła powinien być wyższy od 3,5 mg/l. Gdy stężenie tego związku spadnie poniżej 1,5 mg/l, stan określa się jako niedoborowy i zaleca się suplementację beta-karotenu w dawce 500 mg/krowę/dzień. Przy zakresie granicznym pomiędzy 1,5 a 3,5 mg/l rekomendowany poziom suplementacji wynosi 300 mg beta-karotenu/krowę/dzień.

Tradycyjną metodą służącą do zgrubnego określania poziomu beta-karotenu we krwi u bydła są skale kolorystyczne, które dają jedynie jakościowe wyniki, natomiast spektrofotometria lub wysokosprawna chromatografia cieczowa (HPLC) generują wyniki ilościowe. Te metody mają jednak istotne ograniczenia.

Wahania kolorystyczne wynikające z hemolizy czy podwyższonego poziomu bilirubiny we krwi często powodują, że przeszacowuje się stężenie beta-karotenu, zwłaszcza w przedziale granicznym, który ma kluczowe znaczenie diagnostyczne. Techniki spektrofotometryczna i HPLC pozwalają uzyskiwać bardzo dokładne wyniki pomiarów, ale wymagają czasochłonnego przygotowywania próbek i drogiego sprzętu dostępnego w laboratoriach.

W tę lukę diagnostyczną ma wpisać się alternatywny zestaw do pomiarów ilościowych: iCheck Carotene. Test generuje wyniki cechujące się dokładnością laboratoryjną przy zaledwie niewielkiej część kosztów badań przeprowadzanych w laboratoriach i może być stosowany w terenie.

Narzędzie iCheck Carotene to zestaw testowy zawierający przenośny, skalibrowany fotometr odczytujący jedną długość fali oraz wypełnioną odczynnikiem fiolkę, która spełnia również funkcję kuwety dla fotometru. Wykonanie badanie nie wymaga przygotowywania próbki, a wynik uzyskuje się w ciągu kilku minut przy wartości wyrażonej w mg beta-karotenu na litr.

Test iCheck Carotene jest standaryzowany do pomiaru poziomu karotenoidów we krwi, mleku, mięsie łososia, jajach, napojach, premiksach witaminowych oraz surowych warzywach korzeniowych (tj. maniok jadalny, marchew).

Książki warte polecenia: "Choroby bydła" | "Sygnały żywienia

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 1/2024

Hoduj z głową świnie:

-Skąd się biorą stereotypie u świń?

-Jednym głosem w imieniu hodowców

-Zimowe wyzwania na odchowalni i tuczu

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2024

Hoduj z głową bydło:

-Okiem doradcy - cicha ruja

-Sucha masa jest kluczowa

-Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?

-TMR w teorii i praktyce

 

PRENUMERATA