Hodowcy bydła zmagali się z wirusem i ustawą

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
05-03-2021,13:30 Aktualizacja: 05-03-2021,12:56
A A A

Hodowcy bydła mięsnego mocno odczuli minione dwa lata. Ceny skupu żywca zmalały najpierw wskutek wybuchu afery w jednej z ubojni, później wskutek pandemii koronawirusa.

- To były dwa ciężkie lata sinusoidy. W 2019 r. w pierwszym półroczu na rynek oddziaływała afera w Kalinowie. Dopiero w drugim dzięki środkom pochodzącym z Funduszu Promocji Mięsa Wołowego i z Funduszu Promocji Mleka przeprowadziliśmy ogólnoeuropejską kampanię, która miała przywrócić zaufanie do polskiej wołowiny. To się udało - mówił Jacek Zarzecki, Prezes Zarządu Polskiego Związku Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego podczas debaty dotyczącej generowania zysku w chowie i hodowli bydła, trzody chlewnej oraz drobiu.

Debata odbyła się 3 marca w ramach Europejskiego Kongresu Menadżerów Agrobiznesu.

Początek 2020 roku był dobry pod względem cen skupu żywca wołowego. Niestety pandemia Covid-19 ponownie rozregulowała rynek.

cena wołowiny, żywiec wołowy, bydło rzeźne, skup bydła,

Cena żywca wołowego wzrosła

Żywiec wołowy w trzecim tygodniu lutego podrożał. Cena bydła ogółem wzrosła o 2%, bydła od 8 do 12 miesięcy o niemal 5%, a krów o 4,5%.   Na rynku krajowym w dniach 15-21 lutego 2021 r. bydło rzeźne w wadze żywej kupowano średnio...

- To był bardzo trudny rok. Po wybuchu pandemii zamknięty został rynek HoReCa, który buduje główną wartość takich rodzajów mięsa jak polędwica, rostbef czy antrykot. To spowodowało gwałtowny spadek cen w skupie, które trwały do maja. W tym miesiącu cena za wszystkie klasy wynosiła średnio 11,50 zł za kg - mówił Jerzy Wierzbicki, Prezes Zarządu Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego.

- Inspekcja Weterynaryjna bardzo szybko zareagowała na utrudnienia na granicach. Uruchomione zostały dodatkowe przejścia graniczne dla produktów rolno-spożywczych. Dzięki temu nie stały one w wielokilometrowych kolejkach - mówił Zarzecki.

Ceny skupu bydła w tym okresie były już poniżej stawek referencyjnych. Polska zwracała się z prośbą do Komisji Europejskiej o interwencję na rynku. Ona została uruchomiona, ale niestety okazało się, że jej mechanizm był przestarzały. Był on projektowany 20 lat temu i od tego czasu praktycznie nie był on użytkowany.

HodowcyRazem, Plan Strategiczny, trzoda chlewna, drób, bydło mięsne, bydło mleczne, PROW, ministerstwo rolnictwa

Hodowcy działają razem! Jeden głos w sprawie Planu Strategicznego

Przedstawiciele największych krajowych organizacji hodowców i producentów w Polsce reprezentujących wszystkie podstawowe branże, mówią jednym głosem w sprawie Planu Strategicznego. Organizacje branżowe podkreślają, że...

- W konsultacjach zwracaliśmy uwagę na słabości systemu prywatnego przechowalnictwa mięsa. Naszym zdaniem w ramach tego skupu należało gromadzić ćwierci z kością. Procedury administracyjne na to nie pozwoliły. W związku z tym skuteczność tego skupu była w Polsce śladowa - mówił Jerzy Wierzbicki.

Cena skupu bydła od czerwca zaczęła stopniowo i powoli rosnąć. Hodowcy niezbyt długo cieszyli się jednak z poprawy koniunktury.

- Wtedy nastąpił wrzesień i zrobiło się głośno o tzw. piątce dla zwierząt. Ceny skupu natychmiast spadły. Kolejne odbicie nastąpiło dopiero w listopadzie i grudniu - mówił Jacek Zarzecki dodając:

- W ubiegłym roku jednym z pozytywnych i dla nas, hodowców bydła, najistotniejszych zdarzeń był brak suszy. Przynajmniej z tego powodu nie musieliśmy sprzedawać zwierząt i zmniejszać obsady stada.

Hodowcy bydła, którzy najbardziej ucierpieli wskutek Covid-19 mogli się starać o tzw. pomoc finansową.

- Hodowcy mogli w jej ramach uzyskać do 30 tys. złotych. To dofinansowanie na pewno poprawiło rentowność wielu gospodarstw -podsumował Zarzecki.

Debata odbyła się na zakończenie pierwszego dnia Europejskiego Kongresu Menadżerów Agrobiznesu.

 

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 5/2024

Hoduj z głową świnie:

-Jakie źródło energii jest najlepsze

-Żeby loszki nie były tucznikami

-Nie ma paszy wolnej od mikotoksyn

-Rolnictwo 4.0 w chlewni

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA