Ekspandowanie paszy ochroni białko

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
08-03-2016,9:05 Aktualizacja: 08-03-2016,9:34
A A A

Pasza poddana ekspandowaniu posiada więcej białka chronionego, które jest trawione w jelicie cienkim, a nie w żwaczu. Proces ten powoduje również żelatynizację skrobi i zwiększa higienę paszy, co poprawia efektywność produkcji mleka.

Ekspandowanie polega na krótkotrwałym podgrzewaniu paszy parą wodną o temp. 130-140 ºC pod ciśnieniem 35-45 barów. Jest to prosta i skuteczna metoda uszlachetniania pasz.

analiza TMR-u, żywienie bydła, próba paszy

Pobieranie reprezentatywnych próbek TMR-u do analizy

Ocenę wartości pokarmowej TMR-u przeprowadza się w celu sprawdzenia czy odpowiada ona zapotrzebowaniu zwierząt. Kontrola powinna być wykonywana po zmianie dawki pokarmowej lub otwarciu nowego silosu z paszą objętościową. Reprezentatywną...

- Produkty ekspandowane przez większą zawartość białka by-pass stają się źródłem aminokwasów chronionych. Wpływają one na wzrost produkcji mleka i ilości białka, w tym kazeiny. Proces ekspandowania poprawia smakowitość paszy, co zwiększa pobranie suchej masy. Prowadzi również do żelatynizacji skrobi, przez co zmniejsza się ryzyko występowania biegunek u cieląt, a dzięki zwiększeniu higieny paszy ogranicza możliwość rozwoju mikotoksyn – tłumaczył Maciej Reimus z firmy Biofeed podczas III Pomorskiego Forum Mleczarskiego.

Zboża zawierają od 10 do 15 proc. białka nierozkładalnego w żwaczu (UDP) , natomiast po ekspandowaniu ich ilość wzrasta do 20-25 proc. Z kolei w śrucie rzepakowej zawartość białka chronionego dzięki temu procesowi wzrasta ponad dwukrotnie z 30 do 65 proc.

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 2/2024

Hoduj z głową świnie:

-Żeby rozród działał dobrze

-Tucz świń w cyklu otwartym. Genetyka i zdrowie

-Okiem doradcy - bioasekuracja ASF

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2024

Hoduj z głową bydło:

-Okiem doradcy - cicha ruja

-Sucha masa jest kluczowa

-Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?

-TMR w teorii i praktyce

 

PRENUMERATA