Dopłaty w sektorze wołowiny powinny zostać utrzymane

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: FAMMU/FAPA, (em) | redakcja@agrpolska.pl
24-03-2017,13:10 Aktualizacja: 24-03-2017,13:33
A A A

Według raportu przygotowanego przez komitet do spraw rolnictwa i rozwoju obszarów wiejskich Parlamentu Europejskiego, dopłaty bezpośrednie we wspólnotowym sektorze wołowiny powinny utrzymane.

Problem ten jest ważnym elementem dyskusji, która toczy się przy okazji obecnego przeglądu Wspólnej Polityki Rolnej (WPR). Jak podkreślają autorzy dokumentu, dopłaty bezpośrednie w tym sektorze są istotną pozycją w dochodach gospodarstw rolnych - informuje FAMMU/FAPA.

bydło, mleko, żywienie bydła, konferencja w Sitnie, LODR, Poprawa efektywności produkcji mleka

Lepiej zapobiegać niż leczyć. Profilaktyka chorób zakaźnych u bydła

Rolnicy są spragnieni fachowej wiedzy i dlatego chętnie odwiedzają spotkania organizowane przez ODR-y w całym kraju. 7 marca w Sitnie koło Zamościa była doskonała okazja, aby się podszkolić w trakcie konferencji "Poprawa efektywności produkcji...

Są one nawet ważniejsze dla wyspecjalizowanych farm zajmujących się produkcją bydła niż dla farm typowo mleczarskich. Zdaniem znawców rynku, farmerzy z gospodarstw produkujących bydło dostają w ramach tego wsparcia więcej pieniędzy niż ze sprzedaży wołowiny.

Ponadto, jak wynika z raportu, w najbliższych 10 latach produkcja mleka oraz wołowiny będzie rosła dzięki skutecznie działającym strategiom marketingowym, finansowanym przez programy unijne.

Mechanizmy te przyczynią się do dywersyfikacji produkcji w krajach UE oraz wzrostu eksportu poza Wspólnotę - szczególnie do kluczowych rynków zbytu, jak Chiny, Egipt i Indonezja.
 

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 2/2024

Hoduj z głową świnie:

-Żeby rozród działał dobrze

-Tucz świń w cyklu otwartym. Genetyka i zdrowie

-Okiem doradcy - bioasekuracja ASF

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2024

Hoduj z głową bydło:

-Okiem doradcy - cicha ruja

-Sucha masa jest kluczowa

-Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?

-TMR w teorii i praktyce

 

PRENUMERATA