Długo oczekiwany wzrost cen bydła stał się faktem

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
06-10-2023,9:40 Aktualizacja: 09-10-2023,16:18
A A A
Ceny skupu żywca wołowego przez długi czas spadały. Na przełomie września i października odnotowano długo oczekiwany wzrost notowań we wszystkich monitorowanych kategoriach bydła.
 
Bydło rzeźne w dniach od 25 września do 1 października w ciągu tygodnia podrożało o 1,2% do wartości 9,86 za kg wagi żywej. Cena ta była o 1,2% niższa niż przed miesiącem i o 8,6% niż uzyskiwali producenci przed rokiem. 
 
Według danych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW, dostawcy za bydło w kategorii wiekowej 8-12 miesięcy uzyskiwali średnio 10,22 zł za kg. Notowania te były aż o 9,7% wyższe niż przed tygodniem oraz o 1,5% niższe niż przed miesiącem. Cena ta była jednocześnie o 10,1% niższa niż przed rokiem.
 
Dostawcy za byki w kategorii wiekowej 12-24 miesiące uzyskiwali średnio 10,74 zł za kg. Cena ta była o 1 % wyższa niż przed tygodniem i o 1,4% niższa niż przed miesiącem. Byki te były jednocześnie o niemal 9% tańsze niż przed rokiem. 
 

Targi Sommet de l’Élevage rozpoczęte

Sommet de l’Élevage rozpoczęły się we wtorek 3 października i potrwają do piątku 6 października. Tradycyjnie odbywają się one w Clermont-Ferrand we Francji. Targi każdego roku odwiedzają dziesiątki tysięcy uczestników. W...
Byki powyżej 24 miesięcy w ciągu tygodnia podrożały o 1,2% do wartości 10,58 zł za kg. Cena ta była o 2% niższa niż przed miesiącem oraz o niemal 10% niż przed rokiem. 
 
Producenci za krowy uzyskiwali średnio 8,14 zł za kg, czyli o 0,6% mniej niż przed tygodniem. Cena ta była jednocześnie o 0,6% niższa niż przed miesiącem, a także o 13% niż przed rokiem. 
 
Jałówki powyżej 12 miesięcy skupowano średnio po 10,70 zł za kg wagi żywej. Były one o 1,3% droższe niż przed tygodniem oraz o 0,5% niż przed miesiącem. Producenci uzyskiwali jednocześnie o 6,7% mniej za ten żywiec niż przed rokiem. 
 
Zakłady mięsne zbywały ćwierćtusze wołowe kompensowane z buhajków do 2 lat średnio po 20,40 zł za kg, a z krów rzeźnych po 16,64 zł za kg. 
 
Średnie ceny zakupu byczków od 8 dni do 4 tygodni w typie mlecznym wynosiły 827,04 zł za sztukę, a w typie mięsnym 1235,81 zł. 
 

Więcej informacji na temat hodowli bydła oraz produkcji mleka znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Bydło"  ZAPRENUMERUJ

Książki warte polecenia: Sygnały racic|Rozród - Praktyczny przewodnik zarządzania rozrodem (Cow Signals)



Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 2/2024

Hoduj z głową świnie:

-Żeby rozród działał dobrze

-Tucz świń w cyklu otwartym. Genetyka i zdrowie

-Okiem doradcy - bioasekuracja ASF

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2024

Hoduj z głową bydło:

-Okiem doradcy - cicha ruja

-Sucha masa jest kluczowa

-Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?

-TMR w teorii i praktyce

 

PRENUMERATA