Bydło w cenie ponad 14 zł za kilogram na aukcji w Janowie

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
09-10-2017,16:00 Aktualizacja: 09-10-2017,14:47
A A A

Szósta edycja akcji bydła mięsnego odbyła się 1 października 2017 w Janowie w powiecie Sokółka w woj. podlaskim na ternie Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego. Była ona największa z dotychczasowych. Licytowano na niej 140 jałówek oraz 130 byczków.

Bydło na sprzedaż wystawiło w sumie 38 hodowców, a wśród chętnych do zakupu było osiem osób. Przeważały zwierzęta rasy limousine. Oprócz nich sprzedający wystawiali również mieszańce mięsne.

Bydło blonde d'aquitaine w cenie. Grecy płacą więcej za rasę

Bydło blonde d'aquitaine na coraz większą skalę jest hodowane w Polsce. Największe krajowe stado należy do Rolniczej Spółdzielni Produkcyjnej w Chrustowie w woj. wielkopolskim. Stado w lipcu tego roku liczyło 167 krów, 80...

 

Ceny bydła mięsnego licytowane podczas aukcji były zróżnicowane i zależały przede wszystkim od wagi, a także rasy, wieku oraz płci zwierząt. Jak informuje TVP 1 wahały się one od 8 do niemal 15 złotych za kilogram. Za jałówki, jak podaje portal bukaciarnia.pl, kupujący płacili między 8-12 złotych za kilogram żywca, a za buhajki do 14,5 zł. Najwyższą cenę osiągało młode bydło do wagi 280 kg czyli odsadki.

- Regularnie uczestniczę we wszystkich aukcjach. Myślę że to jest wielka szansa dla nas dla hodowców na lepsze ceny za nasze odsadki - mówił dla TVP 1 Jakub Toczyłowski, hodowca ze wsi Wroczyńszczyzna leżącej w woj. podlaskim.

Szósta edycja akcji bydła mięsnego została zorganizowana przez Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego, w którym zrzeszonych jest ponad 200 rolników z woj. podlaskiego tj. najwięcej w kraju oraz przez spółkę Bydło Mięsne.

mięso wołowe, wołowina, spożycie, Polska

Spożycie wołowiny w Polsce wzrosło. A jej jakość i cena?

Wołowina w Polsce cieszy się coraz większą popularnością. Jednak bez poprawy jej jakości i powtarzalności dostaw oraz obniżki cen mięso to wciąż będzie przegrywać z konkurencyjnym drobiem i wieprzowiną.   Spożycie mięsa wołowego w ubiegłym...

Przy okazji aukcji warto wspomnieć, że Polska jest jednym z największych producentów wołowiny w Europie. Jednak aż 90 proc. tego mięsa trafia na eksport. Krajowe spożycie jest za to na bardzo niskim poziomie.

- Dla nas spożycie na poziomie 2,1 kg na osobę na rok nie jest żadnym sukcesem. Powinniśmy zjadać 10 kg wołowiny. Ale żeby tyle zjadać musimy produkować mięso najwyższej jakości - mówił dla TVP 1 Józef Skarżyński z Polskiego Związku Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego.

Kolejna aukcja bydła mięsnego w Janowcu odbędzie się w grudniu.

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 5/2021

Hoduj z głową świnie:

-Pogłowie zmalało

-Ważny smak i zapach paszy

-Stosowanie enzymów w paszach dla prosiąt

-Prąd z gnojowicy

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2021

Hoduj z głową bydło:

-Śruta sojowa od A do Z

-Zadbaj o zdrowe racice

-Jak powstaje idealna bela?

-Jakie białko w dawkach?

-Z automatyka za pan brat

PRENUMERATA