Bydło mięsne w cenie. Hodowcy mogą być zadowoleni

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
04-12-2017,13:00 Aktualizacja: 04-12-2017,10:47
A A A

Ceny skupu bydła mięsnego w Polsce są obecnie na bardzo wysokim poziomie. Jak informuje TVP 1 zakłady mięsne płacą nawet o złotówkę więcej niż latem tego roku. Hodowcy mogą więc być zadowoleni.

Bydło mięsne zyskuje na popularności w naszym kraju. W ostatnich miesiącach wielu producentów mleka oraz trzody chlewnej zwłaszcza z terenów zagrożonych występowaniem afrykańskiego pomoru świń, postanowiło zmienić profil właśnie na opasy.

Wołowina produkowana w Polsce jest ceniona w krajach Unii Europejskiej, ale nie tylko. Jak informuje TVP 1 firmy zarabiają obecnie na sprzedaży mięsa pochodzącego z uboju rytualnego. Wysyłki np. do Turcji gwarantują więc wysokie ceny.

Producent Bydła Mięsnego, bydło opasowe, opas, rasy mięsne

Najlepsi producenci bydła mięsnego wybrani

Ogólnopolski konkurs Producent Bydła Mięsnego Roku 2017 został rozstrzygnięty. W kategoriach producent jałówek i buhajków hodowlanych, producent odsadków oraz producent bydła opasowego przyznano trzy pierwsze miejsca...

Przetwórcy, jak podaje TVP 1 podkreślają, że stawki za żywiec wołowy są już na tak wysokim poziomie, że raczej nie będą dalej rosły. I rzeczywiście. W niektórych przypadkach są one niemal o złotówkę wyższe niż jeszcze kilka miesięcy temu.

Bydło ogółem, według notowań ministerstwa rolnictwa z 30 listopada, kosztuje 6,71 złotych za kilogram żywca. Dla porównania w sierpniu cena za te zwierzęta wynosiła zaledwie 5,47 złotych za kilogram.

Buhaje rasy holsztyńsko-fryzyjskiej, jak wynika z informacji podanych przez TVP 1, kosztują obecnie 7 zł/kg, a za mieszańcowe można otrzymać do 8,50 zł/kg.

Buhaje czystorasowe są jeszcze droższe. Zakłady mięsne płacą za zwierzęta rasy limousine lub charolaise nawet 9 zł/kg. Z kolei jałówki są wyceniane od 6 do 8 zł/kg.

Krowy nadal cieszą się dużym popytem, choć w ostatnim czasie zainteresowanie zakupem tych zwierząt delikatnie maleje. Zakłady mięsne skupiają się obecnie na sztukach mięsnych bądź mięsno-mlecznych charakteryzujących się dobrym umięśnieniem płacąc za nie od 5 do nawet 6 zł/kg.

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 5/2021

Hoduj z głową świnie:

-Pogłowie zmalało

-Ważny smak i zapach paszy

-Stosowanie enzymów w paszach dla prosiąt

-Prąd z gnojowicy

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2021

Hoduj z głową bydło:

-Śruta sojowa od A do Z

-Zadbaj o zdrowe racice

-Jak powstaje idealna bela?

-Jakie białko w dawkach?

-Z automatyka za pan brat

PRENUMERATA