Producenci owoców i warzyw dostaną wsparcie

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
06-09-2016,11:35 Aktualizacja: 06-09-2016,12:22
A A A

Rząd wydał rozporządzenie w sprawie realizacji przez Agencję Rynku Rolnego zadań związanych z ustanowieniem dalszych nadzwyczajnych środków wsparcia dla producentów niektórych owoców i warzyw w związku z zakazem ich przywozu z UE do Rosji.

Projekt rozporządzenia przedłożył resort rolnictwa i rozwoju wsi. Przewidziano w nim udzielenie wsparcia producentom wybranych gatunków owoców i warzyw w związku z przedłużeniem przez władze rosyjskie embarga na przywóz niektórych produktów rolnych z krajów Unii Europejskiej.

sadownictwo, sadownicy, ceny jabłek, jabłka deserowe, jabłka do przerobu

Sadownicy apelują do rządu o pomoc i grożą protestami

W związku z bardzo trudną sytuacją branży Związek Sadowników RP domaga się od rządu podjęcia szybkich i zdecydowanych działań na szczeblu krajowym oraz unijnym, które pozwolą na zażeganie kryzysu. W przeciwnym razie grozi protestami w...

Nowe przepisy będą wdrażały rozporządzenie unijne nr 2016/921, na podstawie którego uruchomiony zostanie kolejny mechanizm wsparcia dla sektora ogrodniczego.

Rolnicy otrzymają pomoc finansową za wycofanie z rynku wybranych owoców i warzyw do 30 czerwca 2017 r. Produkty te będzie można przeznaczyć do bezpłatnej dystrybucji lub na inne cele np. paszę dla zwierząt lub spalanie w biogazowi w celach energetycznych.

W ten sposób ograniczona zostanie podaż tych produktów na rynku krajowym, a w rezultacie możliwe będzie ustabilizowanie cen oferowanych za nie producentom.

Polscy producenci będą mogli otrzymać pomoc za wycofanie: 90.400 ton jabłek i gruszek, 10.900 ton pomidorów, marchwi, papryki słodkiej oraz ogórków i korniszonów, 500 ton śliwek i winogron stołowych, 600 ton brzoskwiń. Wycofywane z rynku owoce i warzywa - bez względu na ich przeznaczenie - muszą spełniać wymagania jakości handlowej.

Rośnie spożycie owoców i warzyw w Polsce

Odżywiamy się coraz zdrowiej. Rośnie spożycie owoców i warzyw - podaje Główny Urząd Statystyczny. Według GUS w ubiegłym roku zjedliśmy 53 kg owoców w przeliczeniu na osobę. Rok wcześniej statystyczny Polak zjadł 47 kg...

Łączna ilość produktów, którą będzie można zgłosić do przeprowadzenia operacji wycofania, wyniesie maksymalnie: 200 ton dla jednego rolnika indywidualnego, a dla jednej organizacji producenckiej - 20 000 ton.

Wprowadzenie limitów na takim poziomie zapewni dostęp do mechanizmu wsparcia większej liczbie zainteresowanych producentów. Ponadto, organizacje charytatywne, które będą odbierać wycofane z rynku owoce i warzywa z przeznaczeniem na bezpłatną dystrybucję, będą musiały mieć status organizacji pożytku publicznego.

Rozporządzenie wchodzi w życie po 7 dniach od daty ogłoszenia w Dzienniku Ustaw.

Poleć
Udostępnij
WAŻNE TERMINY
9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu