WRiE SGGW będzie współpracował ze spółką Bhumi
Wydział Rolnictwa i Ekologii Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie podpisał umowę o współpracy ze spółką Bhumi. Sygnatariuszami porozumienia ze strony uczelni byli Andrzej Szmalc, Pełnomocnik Rektora ds. Współpracy z Gospodarką oraz dr hab. Irena Suwara, prof. SGGW, Dziekan WRiE, a spółki Bhumi jej prezes dr Klaudia Dębiec-Andrzejewska oraz członek zarządu Anna Ida Głowacka.
Bhumi to spółka, której celem jest komercjalizacja wyników badań naukowych pracowników Uniwersytetu Warszawskiego. Specjalizuje się w tworzeniu innowacyjnych technologii mikrobiologicznych, które mogą być wykorzystane m.in. w rolnictwie.
![kolby kukurydzy](/gfx/agropolska/_thumbs/pl/defaultaktualnosci/11/313/1/kukurydza_aartyszak_2,lIN73mShlVTPprnSWaum.jpg)
"Krzemowe ziarno” dostanie środki na badania
To trzecia umowa o współpracy z podmiotami gospodarczymi podpisana przez WRiE w tym roku. Poprzednie zawarto z Towarzystwem Ubezpieczeń Wzajemnych „TUW” oraz spółką Claas Polska. Trwają negocjacje w sprawie podpisania kolejnych porozumień.
W 2022 r. umowy zawarto z: Arkop Sp. z o.o., farmsaatz Polska Sp. z o.o., Białuty Sp. z o.o., Procam Polska Sp. z o.o., SatAgro Sp. z o.o., gospodarstwem rolnym Witold Ferens, Corteva Agriscience Poland Sp. z o.o. Yara Poland Sp. z o.o., Intermag Sp. z o.o. oraz gospodarstwem rolnym Marcin Gryn. Wydział Rolnictwa i Ekologii SGGW w zeszłym roku podpisał też umowę o współpracy z Polskim Centrum Akredytacji.
W 2021 r. podpisano umowy z: Mzuri-Agro Sp. z o.o. Sp. k., Osadkowski Sp. z o.o., Agencją Promocji i Rozwoju Agrobiznesu "APRA" Sp. z o.o., Agroconsult Jerzy Maciejewski oraz NaturalCrop Poland Sp. z o.o.
Porozumienie przewiduje, że spółka Bhumi będzie zlecała usługi naukowo-badawcze, przyjmowała pracowników na płatne staże, a studentów SGGW na praktyki i staże zawodowe oraz w celu prowadzenia prac studialnych związanych z przygotowywaniem prac dyplomowych oraz finansowo i rzeczowo wspierała SGGW w działalności dydaktycznej i naukowo-badawczej. Natomiast SGGW będzie upowszechniała informacje o podmiocie gospodarczym poprzez działalność dydaktyczną i prowadziła działania doszkalające jej pracowników.
![Sylwia Szymańczak, Tadeusz Szymańczak, Paweł Olejarski, Roman Warzecha, Skrzelew](/gfx/agropolska/_thumbs/pl/defaultaktualnosci/11/305/1/dni_kukurydzy_skrzelew_2023_aartyszak,lIN73mShlVTPprnSWaum.jpg)
Dni Kukurydzy Skrzelew po raz 35
Obie strony umowy zobowiązywały się do wspólnego organizowania kursów, seminariów oraz konferencji naukowych, tematycznie związanych ich działalnością, prowadzenia badań naukowych z udziałem potencjału kadrowego i wyposażenia technicznego obu stron oraz doskonalenia metod kształcenia na SGGW, tak aby umiejętności praktyczne zdobyte przez absolwentów SGGW w większym stopniu odpowiadały potrzebom gospodarki.
Obecnie na WRiE SGGW prowadzi się kształcenie na trzech kierunkach: Rolnictwo, Inżynieria ekologiczna oraz Ekologiczne rolnictwo i produkcja żywności (w języku polskim i angielskim).
- Krok po kroku w zakresie doboru odmian, nawożenia i ochrony. Zamów prenumeratę miesięcznika "Nowoczesna Uprawa" już teraz