Trwa rekrutacja na studia w SGGW

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Autor tekstu: (art) | redakcja@agropolska.pl
30-06-2017,8:25 Aktualizacja: 30-06-2017,8:40
A A A

Do 6 lipca można dokonywać rejestracji i wyboru kierunku studiów pierwszego stopnia oraz jednolitych studiów magisterskich w najstarszej uczelni rolniczej w kraju - Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.

Wyjątkiem jest kierunek architektura krajobrazu, na który zapisy kończą się 2 lipca. Kandydaci na studia II stopnia mogą rejestrować się do 9 lipca.

Rolnicy powinni zainteresować się przede wszystkim Wydziałem Rolnictwa i Biologii, bo to najdłużej funkcjonujący taki wydział w kraju.

uczelnia, studia, edukacja, ranking uczelni, SGGW, QS World University Rankings serwisu TopUniversities.com

SGGW wśród najlepszych uniwersytetów przyrodniczych świata

Kolejny sukces Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. SGGW w międzynarodowym rankingu szkół wyższych znalazła się na 34. miejscu wśród najlepszych światowych uczelni w dziedzinie rolnictwo i leśnictwo w rankingu QS...
Zgodnie z Rankingiem Szkół Wyższych 2017 Perspektyw  został on uznany za najlepszy wydział kształcący na kierunku rolnictwo. Oprócz tego na wydziale funkcjonują dwa kierunki: biologia i inżynieria ekologiczna.

Pracownicy wydziału starają się łączyć naukę z dydaktyką i praktyką. W ostatnich latach można zauważyć bardzo silny nacisk na kontakt z praktyką, co może tylko cieszyć.

Ogółem na studiach stacjonarnych I, II i III stopnia na WRiB uczy się około 500 osób. 

W zeszłym roku SGGW świętowała 200-lecie istnienia. Uczelnia jest najstarszą szkołą wyższą w Polsce o profilu przyrodniczym. Jej początki sięgają 1816 r. i są związane z utworzeniem Instytutu Agronomicznego w Marymoncie. Początki uczelni związane są także z kształceniem w zakresie nauk weterynaryjnych. Wydział Medycyny Weterynaryjnej SGGW wywodzi się bezpośrednio z podwarszawskiej szkoły weterynaryjnej założonej 17 lipca 1824 r. pod nazwą Instytut rządowy Weterynaryi w Burakowie pod Warszawą.

Poleć
Udostępnij
Skomentuj