Polskie ziemniaki mają moc

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Autor tekstu: (zac) | redakcja@agropolska.pl
24-07-2017,13:10 Aktualizacja: 24-07-2017,13:14
A A A

Naturalne, niskoprzetworzone, bogate w składniki odżywcze i związki prozdrowotne - takie są ziemniaki polskiego pochodzenia. Jakie inne cenne właściwości kryją w sobie te produkty?

Urszula Somow, dietetyk i ekspert kampanii informacyjnej "Ziemniaki czy kartofle? Wybierz, smakuj i jedz" postanowiła przyjrzeć im się z bliska i odkryć ich "super moce".

Ziemniaki znają wszyscy - ich łagodny smak, owalny kształt i w zależności m.in. od pory roku, odmiany czy sposobu hodowli - wielkość.

ziemniaki, nawadnianie

Uprawa ziemniaka frytkowego

Uprawa ziemniaka frytkowego jest niezmiernie wymagająca. Szczególną uwagę należy zwrócić na dobór odmiany ziemniaka, nawozów, środków ochrony roślin, metod uprawy i zbioru.  Gospodarstwo rolne Romana Rydza...
Młode ziemniaki gotowane w łupinach czy te, posypane świeżym koperkiem lub z łyżką śmietany, to smak dzieciństwa wielu z nas. Jednak czy ziemniaki, pomimo braku egzotycznej nazwy, mogą dołączyć do grona "super żywności" dzięki swoim wyjątkowym właściwościom?

- Określenie "superfoods" po polsku oznacza "super jedzenie", rozumiane jako żywność o "super mocach". Można założyć, że do grona produktów nazywanych w ten sposób zalicza się każdą żywność pochodzenia naturalnego, niskoprzetworzoną, bogatą w składniki odżywcze i wspierające zdrowie - w tym nasze polskie, smaczne ziemniaki - przekonuje Urszula Somow.

Ziemniaki odznaczają się wysoką zawartością węglowodanów, które pozwalają odbudować rezerwy energii. Co istotne, zawierają one także wysokiej jakości białko, którego wartość biologiczną porównuje się z białkiem sojowym.

- Białko ziemniaka zawiera znaczące ilości lizyny - aminokwasu, którego nasz organizm nie jest w stanie samodzielnie wytworzyć. W produktach zbożowych, takich jak makaron czy pieczywo aminokwas ten występuje jedynie w niewielkich ilościach, dlatego ziemniaki można polecać jako ich alternatywę, zwłaszcza w posiłkach wegetariańskich. Bulwy ziemniaka zawierają też składniki mineralne - zwłaszcza potas oraz witaminy, a regularnie spożywane stanowią dobre źródło wit. C - zaznacza dietetyczka.

ziemniaki, zbiory ziemniaków, uprawa ziemniaków, hodowla ziemniaków, Izba Rolnicza Województwa Łódzkiego, rumunia

Ziemniaki z Rumunii zalewają rynek

Zdaniem wielu znawców rynku, w Polsce w ostatnich latach podupadła hodowla ziemniaków. Niestety, ten sektor rolniczej branży dotykają kolejne problemy. Izba Rolnicza Województwa Łódzkiego po licznych sygnałach od...
- Do innych substancji prozdrowotnych, kwalifikujących ziemniaka do "super żywności", należą związki fenolowe o działaniu przeciwutleniającym, chroniące przed nadmiarem wolnych rodników oraz wspierające profilaktykę chorób sercowo-naczyniowych oraz nowotworowych. Do składników funkcjonalnych zawartych w ziemniakach należy także skrobia, oporna na działanie enzymów trawiennych przewodu pokarmowego, która korzystnie wpływa na stan mikroflory naszych jelit. Dodatkowo regularne spożywanie ziemniaków może również pomóc w utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej organizmu, neutralizując zakwaszający wpływ produktów takich jak mięso czy ryby - radzi Urszula Somow.

Ziemniaki, jak wiele modnych "superfoods", zawierają także błonnik pokarmowy niezbędny do prawidłowego funkcjonowania przewodu pokarmowego.

- Porcja 180 g gotowanego ziemniaka dostarcza ok. 3 g błonnika, co stanowi ponad 10 proc. dziennego zapotrzebowania. Biorąc pod uwagę wszystkie cenne właściwości, łatwą dostępność przez cały rok, niską cenę oraz lokalne pochodzenie, ziemniaki z pewnością zasługują na miano „super żywności”, która powinna regularnie gościć na naszych talerzach - zachęca ekspertka kampanii.

Ogólnopolska kampania informacyjno-edukacyjna "Ziemniaki czy kartofle? Wybierz, smakuj i jedz" sfinansowana jest ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw. Organizatorem kampanii jest Polski Związek Producentów Ziemniaków i Nasion Rolniczych.

Poleć
Udostępnij
Skomentuj