Nie żyje Kazimierz Pazgan, założyciel firmy Konspol
Biznesmen był jedną z najbardziej znanych i cenionych osób w Nowym Sączu i jego okolicach.
W nocy z 21 na 22 czerwca w klinice kardiochirurgii w Zabrzu zmarł Kazimierz Pazgan, założyciel produkującej przetwory z drobiu firmy Konspol.
Jak informują media, 71-letni Pazgan przez wiele lat chorował na serce.

Konspol sprzedany Cargillowi. Przejęcie na drobiarskim rynku
"Jego sukcesy biznesowe doceniano w Polsce i za granicą. Przedsiębiorca był związany z Nowym Sączem. Był jednym z twórców Wyższej Szkoły Biznesu w tym mieście, brał udział w akcjach charytatywnych, przyjaźnił się ze znanymi postaciami i politykami" - informuje dziennik.
Firma Konspol została sprzedana pod koniec grudnia 2018 roku. Trafiła w ręce amerykańskiego koncernu Cargill.
Dziś Grupa Konspol jest najbardziej zaawansowanym technologicznie producentem i przetwórcą kurczaka w Polsce, zaliczanym do europejskich liderów.
Grupa składa się z czterech zintegrowanych firm: Pasz Konspol (nowoczesna w pełni skomputeryzowana wytwórnia pasz), Konspol Bis (ubojnia kurczaków chłodzonych po uboju powietrzem o wydajności 12 tys. sztuk kurczaków na godzinę), Konspol Holding (zakład przetwórstwa kurczaków) oraz Grupa Konspol (oferuje szeroki asortyment produktów z kurczaka od świeżego mięsa do najbardziej przetworzonych produktów delikatesowych, z własną dostawą na obszarze całej Polski).
- Agrobiznes bez tajemnic. Zamów prenumeratę miesięcznika "Przedsiębiorca Rolny" już dziś
-
Policja ostrzega rolników: znowu niebezpieczne pułapki w kukurydzy!
-
Dalszy spadek cen w krajowym skupie żywca wieprzowego
-
Nielegalne uprawy za stodołą i w kukurydzy
-
Średnie polskie gospodarstwo znowu nieco urosło. Ile ma powierzchni?
-
Sprawdź jak zmieniły się ceny w skupie drobiu
-
Polski drób wraca na chiński rynek. Jest porozumienie ws. eksportu
-
Tragiczna śmierć 42-latka. Mężczyzna wpadł do podajnika zboża
-
Sprawdź o ile wzrosły ceny skupu bydła
-
Pilotaż w ARiMR. Zmiana w obsłudze rolników do końca roku




-
14-09-2025,10:30
25 robotów udojowych w Cieszymowie. Zdjęcia
-
08-09-2025,17:10
Kukurydza w centrum uwagi. Udany Dzień Kukurydzy z PZPK w Pawłowicach
-
11-08-2025,10:05
Azja ratunkiem i wielką szansą polskiego i europejskiego mleczarstwa
-
29-07-2025,10:00
Zaprezentowali zrobotyzowaną oborę dla 150 krów mlecznych
-
24-07-2025,8:25
VII Lubuska Konferencja Bydła Mięsnego. Wiedza i praktyka. Galeria zdjęć
-
30-06-2025,9:50
Trzecie wydanie "Hoduj z Głową Bydło" w 2025 roku. Wideo
-
06-08-2025,9:30
Ceny świń w Polsce nadal są niższe niż w Niemczech. Czy nastąpi wyrównanie...
-
30-06-2025,9:50
Trzecie wydanie "Hoduj z Głową Bydło" w 2025 roku. Wideo
-
25-04-2025,10:55
Drugie wydanie "Hoduj z Głową Świnie" w 2025 roku. Wideo
-
22-04-2025,10:45
Drugie wydanie „Hoduj z Głową Bydło” w 2025 roku. Wideo
-
20-02-2025,19:45
Pierwsze wydanie "Hoduj z Głową Świnie" w 2025 roku
-
18-02-2025,8:40
Pierwsze wydanie „Hoduj z Głową Bydło” w 2025 roku