Nie żyje Kazimierz Pazgan, założyciel firmy Konspol
Biznesmen był jedną z najbardziej znanych i cenionych osób w Nowym Sączu i jego okolicach.
W nocy z 21 na 22 czerwca w klinice kardiochirurgii w Zabrzu zmarł Kazimierz Pazgan, założyciel produkującej przetwory z drobiu firmy Konspol.
Jak informują media, 71-letni Pazgan przez wiele lat chorował na serce.
Konspol sprzedany Cargillowi. Przejęcie na drobiarskim rynku
"Jego sukcesy biznesowe doceniano w Polsce i za granicą. Przedsiębiorca był związany z Nowym Sączem. Był jednym z twórców Wyższej Szkoły Biznesu w tym mieście, brał udział w akcjach charytatywnych, przyjaźnił się ze znanymi postaciami i politykami" - informuje dziennik.
Firma Konspol została sprzedana pod koniec grudnia 2018 roku. Trafiła w ręce amerykańskiego koncernu Cargill.
Dziś Grupa Konspol jest najbardziej zaawansowanym technologicznie producentem i przetwórcą kurczaka w Polsce, zaliczanym do europejskich liderów.
Grupa składa się z czterech zintegrowanych firm: Pasz Konspol (nowoczesna w pełni skomputeryzowana wytwórnia pasz), Konspol Bis (ubojnia kurczaków chłodzonych po uboju powietrzem o wydajności 12 tys. sztuk kurczaków na godzinę), Konspol Holding (zakład przetwórstwa kurczaków) oraz Grupa Konspol (oferuje szeroki asortyment produktów z kurczaka od świeżego mięsa do najbardziej przetworzonych produktów delikatesowych, z własną dostawą na obszarze całej Polski).
- Agrobiznes bez tajemnic. Zamów prenumeratę miesięcznika "Przedsiębiorca Rolny" już dziś
-
Znamy hodowców, którzy najefektywniej żywią swoje krowy
-
Ceny kukurydzy to duży cios dla rolników. "Nie pokrywają kosztów produkcji"
-
ARiMR przypomina o ważnym terminie dla rolników. Chodzi o aktualizację w rejestrach
-
Wypadek przy wycince w lesie. Śmigłowiec LPR zabrał 36-latka do szpitala
-
Uniwersytet Agri Plus: najnowsza wiedza dla hodowców i lekarzy weterynarii
-
VAT a samozbiory – znamy stanowisko resortu finansów
-
Mocne spadki cen w skupie bydła
-
Nielegalny połów w gospodarstwie rybackim. Na poczet kar, policjanci zajęli trzy auta
-
Plantatorzy buraków nad przepaścią. Instytut przygotowuje specjalną analizę
-
07-12-2025,12:10
Znamy hodowców, którzy najefektywniej żywią swoje krowy
-
05-12-2025,14:05
Uniwersytet Agri Plus: najnowsza wiedza dla hodowców i lekarzy weterynarii
-
04-12-2025,11:40
O prosiętach, lochach i błonniku podczas III Akademii Produkcji Prosiąt z...
-
03-12-2025,10:15
Certyfikat jakości QAFP dla producentów trzody chlewnej
-
26-11-2025,13:10
O efektywności hodowli świń podczas warsztatów Axiom i DSM
-
19-11-2025,12:10
Zrobotyzowana obora z potencjałem na dalszy rozwój
-
05-11-2025,16:35
Cena tuczników. Czy notowania na VEZG w końcu się zmienią?
-
06-08-2025,9:30
Ceny świń w Polsce nadal są niższe niż w Niemczech. Czy nastąpi wyrównanie...
-
30-06-2025,9:50
Trzecie wydanie "Hoduj z Głową Bydło" w 2025 roku. Wideo
-
25-04-2025,10:55
Drugie wydanie "Hoduj z Głową Świnie" w 2025 roku. Wideo
-
22-04-2025,10:45
Drugie wydanie „Hoduj z Głową Bydło” w 2025 roku. Wideo
-
20-02-2025,19:45
Pierwsze wydanie "Hoduj z Głową Świnie" w 2025 roku