Kasza to samo zdrowie. W naszym menu powinna być każdego dnia

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: (zac) | redakcja@agropolska.pl
06-05-2017,14:45 Aktualizacja: 06-05-2017,15:01
A A A

Gryczana na obiad, manna na deser, a jęczmienna w zupie - badania przeprowadzone w ramach kampanii "Lubię kaszę" pokazują, że wbrew powszechnej opinii najmłodsi chętnie spożywają kaszę.

Ponad 86 proc. ankietowanych mam deklaruje, że ich dzieci lubią ten produkt zbożowy.

W dalszym ciągu jednak w dziecięcym menu najczęściej występuje on jako dodatek do dania obiadowego (75 proc.). Czy kasza wciąż jest dla nas kulinarnym wyzwaniem?

dieta_katarzyna_stot_izz

Co pić i jeść, by w upały czuć się dobrze

Zgodnie z zaleceniami dietetyków, osoba dorosła powinna dostarczać do organizmu ok. 2,5 litra płynów dziennie. Jednak latem, kiedy temperatury robią się coraz wyższe, zwiększa się ilość i tempo utraty płynów z organizmu. Wraz z...
Kasza to produkt zawierający duże ilości naturalnego błonnika regulującego proces trawienia, a także źródło cennych składników mineralnych i wielu witamin. Nie bez przyczyny, wraz z innymi produktami zbożowymi, znajduje się na drugiej pozycji (wśród artykułów spożywczych) Piramidy Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej opracowanej w Instytucie Żywności i Żywienia.

Dlatego warto uwzględnić kaszę w codziennej diecie dzieci, aby zadbać o prawidłowe funkcjonowanie młodego organizmu. Piąta edycja kampanii "Lubię kaszę - kasza na stół, na zdrowie, na co dzień" ma na celu zwiększyć świadomość mam w zakresie zdrowego żywienia najmłodszych oraz pokazać, jak w prosty i jednocześnie pomysłowy sposób wykorzystać możliwości kaszy oraz wprowadzić ją do jadłospisu dziecka.

Jak wynika z badania przeprowadzonego w ramach kampanii, ponad 86 proc. mam biorących udział w sondażu zadeklarowało, że ich dzieci lubią kaszę. Najczęściej podawały ją swoim pociechom jako dodatek do obiadu (78 proc.), składnik deseru (68 proc.) oraz zupy (58 proc.). Co ciekawe, zdecydowanie rzadziej kasza występowała w formie np. wypieków (34 proc.) oraz jako składnik sałatek (27 proc.) czy śniadań (5 proc.).

Warto jeść kaszę. To źródło magnezu, cynku i żelaza

Trwa ogólnopolska kampania "Lubię kaszę - kasza na stół, na zdrowie, na co dzień", która ma przekonać Polki i Polaków do tego, że warto jeść kaszę częściej i uwzględnić ją w codziennej diecie. Nasz organizm do...
Najczęściej jako dodatek do dania obiadowego mamy serwują swoim dzieciom kaszę gryczaną (92 proc.). Najmniej popularna w tej formie podania jest manna (17 proc.), która za to najczęściej występuje jako składnik deserów (78 proc.).

Jest ona także ulubioną kaszą dzieci, gdyż znajduje się na pierwszym miejscu wśród innych jej odmian. Jęczmienna (11 proc.), kuskus (7 proc.) i jaglana (7 proc.) są znacznie rzadziej typowane jako te, które smakują najbardziej.

- W tej edycji kampanii nasze działania będą skoncentrowane na budowaniu świadomości i poszerzaniu wśród mam wiedzy na temat prawidłowej diety, wzbogaconej o różne odmiany kaszy, zarówno u dzieci, jak i młodzieży. Chcemy przekonać mamy, że kasza może towarzyszyć dziecku od najmłodszych lat, a włączenie jej do diety malucha sprawi, że w dorosłym życiu produkt ten będzie dla niego czymś naturalnym i spożywanym na co dzień. Dzięki prostym, lecz kreatywnym pomysłom mamy szansę pokazać naszym pociechom, że kasza może smakować na wiele sposobów, a także przekazać im pozytywne emocje z nią związane - mówi Agnieszka Falba-Gałkowska, dyrektor Biura Federacji Branżowych Związków Producentów Rolnych.

Organizatorem kampanii informacyjno-edukacyjnej "Lubię kaszę - kasza na stół, na zdrowie, na co dzień" jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych. Działania sfinansowane są ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych.

Poleć
Udostępnij
9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu