Coraz więcej fuzji i przejęć w przemyśle spożywczym

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Anna Wysoczańska PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
06-11-2018,8:10 Aktualizacja: 06-11-2018,8:17
A A A

W Polsce proces fuzji i przejęć w przemyśle spożywczych w ostatnim roku znacznie przyspieszył. Jednym z motywów sprzedaży firmy lub fuzji jest starzenie się właścicieli i związana z tym sukcesja. To wnioski z dyskusji podczas XI Forum Rynku Spożywczego i Handlu 2018.

- Polska jest wiodącym rynkiem jeśli chodzi o fuzje przejęcia w branży spożywczej i handlu w regionie środkowej Europy, jeżeli chodzi o wartość transakcji. W ostatnich dwóch latach znacznie wzrosła wartość i liczba transakcji - poinformował Piotr Grauer, dyrektor w grupie Deal Advisory KPMG.

Zakłady Mięsne Łmeat-Łuków, Zakłady Mięsne Henryka Stokłosy, branża mięsna, zakłady mięsne, ubój wieprzowy, ubój wołowy

Łuków i Stokłosa łączą siły. Mięsna fuzja do końca roku

Zakłady Mięsne "Łmeat-Łuków" S.A. rozpoczęły procedurę połączenia z Zakładami Mięsnymi Henryka Stokłosy Sp. z o.o. w Śmiłowie, które wchodzą w skład Grupy Kapitałowej Henryka Stokłosy. Finalizacja połączenia planowana jest...

Jak mówił, w 2017 r. dokonano 11 dużych (powyżej 150 euro) transakcji w branży spożywczej i 4 w handlu detalicznym. Największą transakcją w branży dóbr konsumpcyjnej w Polsce w ubiegłym roku był zakup sieci Żabka przez fundusz CVC Capital Partners.

- Całkowitą nowością jest duża liczba transakcji w sektorze mięsnym - podkreślił Grauer. Przypomniał, że o konieczności konsolidacji tej branży mówiło się od wielu lat.

Następuje coraz większa koncentracja w handlu detalicznym. Udział sieci handlowych i franczyzowych w Polsce wynosi już 80 proc., czyli mniej więcej tyle, co w Hiszpanii i w Austrii.
Największa koncentracja w europejskim handlu jest na Łotwie (91 proc.), a najmniejsza w Grecji (58 proc.). - Dodatkowo bardzo silnie rośnie skala działalności sieci dyskontowych, co jest czynnikiem bardzo wspierającym dużych producentów, bo tylko tacy są w stanie odpowiadać na duże zamówienia - zaznaczył Grauer.

Wskazał, że kolejnym czynnikiem, który sprzyja konsolidacji jest rosnąca presja na płace. Proces ten następuje od 10 lat, ale w ostatnim okresie, krzywa wzrostu przyspiesza.

spółki rolne, ministerstwo rolnictwa, zbigniew babalski, ksc, kowr

Ministerstwo przygląda się spółkom rolnym. Będą kolejne fuzje?

Ministerstwo rolnictwa analizuje funkcjonowanie spółek rolnych. Prawdopodobnie w przyszłości część z nich zostanie połączona, może to dotyczyć rynków hurtowych czy spółek hodowlanych - powiedział PAP wiceminister rolnictwa...

W rezultacie premia kosztowa, która stanowiła przewagę Polski, w momencie wejścia naszego kraju do UE systematycznie maleje. Ponadto bezprecedensowym czynnikiem jest spadek skali bezrobocia i tylko duzi producenci mogą poradzić siebie z tym problemem przez automatyzację i robotyzację produkcji.

Na branżę spożywczą duży wpływ mają koszty paliw, a te od trzech lat rosną i nic nie wskazuje, by ten trend w najbliższym czasie miał się skończyć.

- Motywów transakcji kupna-sprzedaży jest wiele. Może to być np. chęć wejścia w nowy rynek, zwieszenia sprzedaży, przejecie konkurenta czy obniżenia kosztów. Po stronie sprzedającego może być to problem sukcesji, chęć znalezienia partnera czy ratunek przed upadłością. A w przypadku inwestora finansowego może to być chęć zarobienia pieniędzy. Przede wszystkim transakcja musi być korzystna dla obu stron - podkreślił ekspert.

Jak mówił, żeby była ona udana, trzeba przede wszystkim zrozumieć przedmiot transakcji, a także powody sprzedaży firmy. Potrzebna jest też profesjonalna wycena firmy, która może jednak ostatecznie różnić się od końcowej ceny transakcji.

anr, arr, kowr, rpo, adam bodnar, rpo

Ludzie boją się, że stracą pracę. Fuzja agencji wzbudza emocje

Adam Bodnar, rzecznik praw obywatelskich poprosił Krzysztofa Jurgiela, ministra rolnictwa o wyjaśnienia, jak zostaną potraktowani pracownicy Agencji Rynku Rolnego i Agencji Nieruchomości Rolnych, które niebawem mają zostać zlikwidowane. Do...

Zdaniem Piotra Mietkowskiego, członka rady nadzorczej BGŻ BNP Paribas, proces konsolidacji znacznie przyspiesza zjawisko sukcesji.

Jak zauważył, dużo firm powstało po okresie transformacji i teraz powinna następować zmiana pokolenia. Jednak często bywa tak, że właściciele firm nie mają komu jej przekazać, muszą więc albo szukać partnera do biznesu, lub firmę sprzedać.

Według Krzysztofa Tokarza, prezesa Grupy Specjał konsolidacja jest jednym z elementów rozwoju. Opinię tę podzielił także prezes Graala Bogusław Kowalski, którego firma przejęła 8 spółek i obecnie ma już 40 proc. udział w rynku m.in. konserw rybnych.

Grauer, podsumowując dyskusję stwierdził, że obecnie klimat do przejęć i fuzji w Polsce jest bardzo dobry.
 

Poleć
Udostępnij
WAŻNE TERMINY
9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu