Żywność podrożała w sierpniu. Stawki są najwyższe od 15 miesięcy

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: FAMMU/FAPA, (em) | redakcja@agrpolska.pl
16-09-2016,10:50 Aktualizacja: 16-09-2016,12:07
A A A

Indeks światowych cen żywności FAO wyniósł w sierpniu 165,6 pkt. i przez miesiąc poszedł do góry o 1,9 proc. (3,2 pp.). W skali roku żywność podrożała o 6,9 proc.

Sierpniowa wartość indeksu jest najwyższa od maja 2015 r. W minionym miesiącu wzrosły ceny prawie wszystkich towarów wchodzących w skład "koszyka" z wyjątkiem zbóż, które były o 3 proc. tańsze niż w lipcu. Najbardziej podrożały artykuły mleczarskie (9 proc.), oleje roślinne (7 proc.), a najmniej cukier (3 proc.) i mięso (0,3 proc.) - informuje FAMMU/FAPA.

żywnośc ekologoiczna, żywnośc regionalna, inspekcja handlowa, uokik

Żywność ekologiczna pod kontrolą. Są nieprawidłowości

Nie zawsze wrzucając w sklepie do koszyka produkt z napisem "bio" kupujemy żywność ekologiczną. Dlatego Inspekcja Handlowa regularnie sprawdza jej oznakowanie oraz jakość. Wytwarzanie ekologicznej żywności podlega restrykcyjnym zasadom....

Ceny mięsa były jeszcze o 5 proc. niższe niż przed rokiem. Umocniły się nieznacznie notowania mięsa owczego, drobiowego i wieprzowego, natomiast potaniała wołowina.

Ograniczona podaż wieprzowiny w UE i mięsa owczego w Oceanii, a także zwiększone zapotrzebowanie na drób, głównie ze strony Azji, przyczyniały się do wzrostu stawek za te produkty. Jednocześnie odbudowa produkcji wołowiny w USA spowodowała zmniejszenie popytu importowego i wpłynęła na spadek cen na rynku światowym.  

Sezonowa obniżka stawek za zboża była natomiast związana z zakończeniem zbiorów pszenicy na półkuli północnej, prognozami wysokiej produkcji kukurydzy w USA oraz obfitą podażą pszenicy niskiej jakości, która może konkurować z kukurydzą w składzie mieszanek paszowych.

Poleć
Udostępnij
9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu