Sprzedają coraz więcej wieprzowiny. Kierunek Chiny

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: FAMMU/FAPA, (em) | redakcja@agrpolska.pl
14-12-2016,12:55 Aktualizacja: 14-12-2016,14:01
A A A

W pierwszych trzech kwartałach bieżącego roku sprzedaż mięsa wieprzowego z Niemiec wzrosła w skali roku o 5 proc. do ok. 1,374 mln ton. To przede wszystkim zasługa podwojenia wysyłek do Chin do 219 tys. ton.

Niemcy pozostają największym eksporterem towarów z tego sektora do Państwa Środka i w omawianym czasie miały 21 proc. udziału w chińskim przywozie. Wartość ta jednak obniżyła się o 6 proc. bowiem inne kraje również zwiększają dostawy na ten wielki rynek - informuje FAMMU/FAPA.

pszenica, zbiory pszenicy, produkcja pszenicy, zboża

Eksport pszenicy coraz niższy. Niemcy nowym liderem

Unia Europejska w sezonie 2016/17 sprzeda do krajów trzecich zaledwie 23,3 mln ton pszenicy. To aż o 27 proc. mniej wobec 31,9 mln ton wyeksportowanych w poprzednim sezonie - prognozuje Strategie Grains. Jeśli te szacunki ekspertów...

W trzecim kwartale dynamika wzrostu niemieckiego wywozu wieprzowiny do Chin poleciała w dół aż o połowę z powodu rosnącej konkurencji ze strony USA i Brazylii oraz nieznacznej odbudowie tamtejszej produkcji.
 
Od stycznia do września Niemcy zmniejszyli o 5 proc. dostawy do państw UE - rosły jedynie do Austrii i Holandii. Największym odbiorcą towarów pozostają Włochy, ale sprzedaż zmalała o 5 proc. Mniej wieprzowiny z Niemiec niż przed rokiem zakupiła również Polska.

Nasi zachodni sąsiedzi nabyli natomiast w pierwszych trzech kwartałach br. ok. 674 tys. ton mięsa wieprzowego (-4 proc. r/r). Wysyłki na niemiecki rynek zmniejszyli główni dostawcy - Dania, Belgia i Holandia. Zwiększyły z kolei Hiszpania, Polska i Wielka Brytania, ale ich wolumen był niewielki. Rośnie natomiast import żywca wieprzowego do Niemiec i od stycznia do września był o 3 proc. wyższy w skali roku (przeważają warchlaki sprowadzane z Holandii).

Poleć
Udostępnij
9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu