Przez zmiany klimatu płacą więcej za żywność

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Anna Lach PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
09-12-2019,8:50 Aktualizacja: 09-12-2019,8:50
A A A

Zmiany klimatu już teraz powodują wzrost cen żywności w Kanadzie, a w przyszłym roku rodziny wydadzą średnio prawie o 500 tamtejszych dolarów (CAD) więcej niż w 2019 - wynika z najnowszego raportu uniwersytetów.

Uniwersytet w Guelph i Uniwersytet Dalhousie od 10 lat przygotowują analizy dotyczące rynku żywności. Jak napisano w najnowszej w 2020 roku największym problemem, o którym się nie mówi, będą zmiany klimatu i ich wpływ na nasze systemy produkcji żywności.

Bayer, Monsanto, Roundup, pozew zbiorowy, pozew przeciwko firmie Bayer, glifosat, Kanada

Kanada: największy w kraju pozew zbiorowy przeciwko producentowi Roundupu

Pół miliarda dolarów domaga się kancelaria prawna z Toronto od producenta chwastobójczego środka Roundup. Jak twierdzą prawnicy, to największy w Kanadzie pozew zbiorowy przeciwko firmie Bayer.   Roundup zawiera glifosat -...

Raport ostrzega, że przyszłoroczny wzrost cen wyniesie średnio 2-4 proc. i należy to dodać do 12 proc. wzrostów cen warzyw w ciągu 12 miesięcy do września br. W rezultacie przeciętna kanadyjska rodzina wyda w 2020 roku prawie 12,7 tys. CAD na jedzenie.

Z raportu wynika, że Kanada będzie dotknięta zmianami klimatu, w tym suszami i pożarami lasów, silnymi opadami, ograniczonym dostępem do bieżącej wody i podnoszącymi się poziomami oceanów.  

"Ekstrema pogodowe, wycofanie niektórych produktów z rynku, a także zaostrzające się utrudnienia na granicy USA i Meksyku przyczyniają się do szybko rosnących cen żywności. Jesteśmy krajem importującym żywność, od listopada do maja jest za zimno, by prowadzić tradycyjne uprawy” - powiedział cytowany w komunikacie profesor Simon Somogyi, który szefuje projektowi prognoz cen żywności.

Stąd też autorzy raportu wskazują na konieczność badań, które pozwoliłyby wyselekcjonować odmiany roślin odporne na kanadyjski klimat, a także na możliwość rozważenia przez rząd subsydiów dla upraw szklarniowych.

walka z ASF, forum Północnoamerykańskie, afrykański pomór świń, bioasekuracja

Stany Zjednoczone, Meksyk i Kanada łączą siły w walce z ASF

Wspólne działania służb weterynaryjnych Meksyku, USA i Kanady mają na celu zapobieganie zawleczeniu wirusa afrykańskiego pomoru świń (ASF) na teren tych państw. Szczegóły współpracy zostały omówione podczas 2. Forum...

Zmiany klimatu zagrażają nie tylko farmerom. Będą stanowić coraz większy problem dla transportu i logistyki, skutkując brakami w sklepach i wyższymi cenami. Oznaczają też m.in. wzrost ryzyka związanego z zatruciami pokarmowymi.

Raport kanadyjskich uniwersytetów wskazuje na związek rosnących temperatur z rosnącą liczbą np. zatruć bakteriami E.coli. Wyższe temperatury to także zagrożenia dla zwierząt hodowlanych, wliczając w to choroby i dostępność pastwisk.

Autorzy raportu widzą możliwości w rosnącej świadomości konsumentów. Np. aż 93,7 proc. Kanadyjczyków, według tegorocznego badania Uniwersytetu Dalhousie, czuje się bardzo silnie zmotywowanych do rezygnacji z plastiku, choć już niekoniecznie do płacenia nieco więcej za opakowania bardziej przyjazne środowisku.
 

Poleć
Udostępnij
9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu