Naukowcy mówią wprost, że należy ograniczyć produkcję zwierzęcą

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: PAP, (zac) | redakcja@agropolska.pl
11-08-2019,16:05 Aktualizacja: 11-08-2019,16:50
A A A

By skutecznie walczyć z globalnym ociepleniem, musimy zmienić sposób użytkowania obszarów lądowych oraz produkcję żywności, a także przekonać się do diety wegetariańskiej - głosi nowy raport Międzyrządowego Zespołu ds. Zmian Klimatu (IPCC).

Przygotowany przez ekspertów IPCC raport skupia się na zależnościach między zmianami klimatu a obszarami lądowymi na Ziemi.

ziemniaki, żywność, ceny

Ocieplenie klimatu oznacza mniejsze plony ziemniaków

Zmiany klimatu sprawiają, że ziemniaki nie rosną, a nie ma na razie odmian dobrze przystosowanych do cieplejszego klimatu – wynika z pracy kanadyjskich i chińskich naukowców. Praca „Fizjologiczne i wzrostowe odpowiedzi odmian...
Naukowcy przeanalizowali ponad 7 tys. nowych publikacji i badań poświęconych zmianom klimatu, pustynnieniu lądu, degradacji gleb, zrównoważonego zarządzania ziemiami, bezpieczeństwa żywnościowego oraz przepływów gazów cieplarnianych przez ekosystemy lądowe.

Wynika z nich, że obszary lądowe na Ziemi znajdują się pod stale rosnącą presją ze strony ludzkości oraz zmian klimatu. Jednocześnie odegrają one kluczową rolę w walce z postępującym globalnym ociepleniem.

- Rolnictwo, leśnictwo i inne typy użytkowania lądu odpowiadają za 23 proc. ludzkich emisji gazów cieplarnianych. Z drugiej strony, ląd pochłania równoważność prawie jednej trzeciej emisji dwutlenku węgla z paliw kopalnych i przemysłu - mówi Jim Skea, przewodniczący jednej z grup roboczych IPCC.

Dla utrzymania ocieplenia poniżej 1,5 lub 2 st. C. - według celów porozumienia paryskiego - niezbędne będą zasadnicze zmiany w użytkowaniu gleb i w produkcji żywności, głosi raport.

produkcja piwa, uprawa jęczmienia, zmiany klimatu na świecie, Steven Davis

Uprawy jęczmienia zagrożone. Przez ocieplenie klimatu zabraknie piwa?

Ocieplenie klimatu i związane z nim coraz częściej występujące i bardziej intensywne susze oraz fale upałów mogą znacznie uszczuplić zbiory jęczmienia - głównego składnika piwa - alarmują naukowcy. Naukowcy z Uniwersytetu...
W każdym ze scenariuszy ludzie będą musieli wykorzystać dostępne ziemie zarówno na sadzenie drzew i uprawy roślin energetycznych, jak i na produkcję żywności i inne potrzeby ludzkości.

- Nie powinniśmy tego traktować jako rywalizacji o gleby między lasami a roślinami energetycznymi. Potrzebujemy obu (by utrzymać ocieplenie poniżej 1,5 lub 2 st. C. - przyp. PAP) - podkreśla jeden z ekspertów IPCC, Francesco Cherubini z Norweskiego Uniwersytetu Nauki i Technologii.

Brak zrównoważonego zarządzania lądem grozi postępującą degradacją gleb i brakiem bezpieczeństwa żywnościowego, co w największym stopniu odczułyby kraje rozwijające się w Afryce, Azji, Ameryce Łacińskiej i na Karaibach.

Autorzy raportu zwracają też uwagę, że ludzkość marnuje około jednej trzeciej całej wyprodukowanej na świecie żywności. Należy zmniejszyć tę ilość, by ograniczyć emisje gazów cieplarnianych, a także poprawić bezpieczeństwo żywnościowe.

produkcja wina, wino, winobranie, włochy, związek rolniczy coldiretti

Globalne ocieplenie zmieniło wino i termin winobrania

Globalne ocieplenie zmieniło włoskie wino, w którym zawartość alkoholu wzrosła w ciągu ostatnich 30 lat o procent - wynika z analizy ekspertów. Winobranie w tym kraju rozpoczyna się miesiąc wcześniej. W raporcie rolniczego związku...
Naukowcy podkreślają, że ludzkość powinna jeść mniej mięsa i musi przestawić się na diety bardziej wegetariańskie.

- Niektóre wybory dietetyczne wymagają więcej zasobów lądu i wody i powodują więcej emisji gazów cieplarnianych niż inne  - mówi Debra Roberts z IPCC.

”Zbilansowane diety, oparte na produktach pochodzenia roślinnego, czyli zbożach, owocach i warzywach, orzechach i ziarnach, oraz na produktach pochodzenia zwierzęcego wyprodukowanych w zrównoważony i dający niskie emisje sposób, dają duże możliwości adaptacji i niwelowania zmian klimatu, a przy tym znaczące korzyści dla zdrowia człowieka” – głosi raport.

Oprócz zmiany diety naukowcy zalecają też dywersyfikowanie upraw, co ma zapobiec dalszej degradacji gleb i zwiększyć odporność zbiorów na ekstrema pogodowe. Nadal musimy też chronić lasy i naturalne ekosystemy, podkreślają.

pszczoły, pszczelarstwo, pszczele rodziny, pasieki, wrocław, michał zawilak

Ocieplenie klimatu to dłuższy sezon aktywności pszczół i więcej miodu

Zmiany klimatu, w tym ocieplenie to dłuższy okres aktywności pszczół i plony miodu większe o ponad pół kilograma z jednego ula w skali roku. Wskazują na to wyniki analiz unikalnego, gromadzonego niemal pół wieku zbioru danych z...
- Istnieje prawdziwy potencjał w zrównoważonym wykorzystaniu ziem, zmniejszeniu nadmiernej konsumpcji i marnowania żywności, zaprzestaniu trzebienia i wypalania lasów oraz nadmiernego wykorzystania drewna opałowego, oraz w zmniejszeniu emisji gazów cieplarnianych - zapewnia Panmao Zhai z IPCC, który brał udział w przygotowaniu raportu

- Musimy produkować więcej zużywając mniej (ziem), by gleba była dostępna do innych zastosowań. (…) Potrzebujemy wieloaspektowych zmian w naszym stylu życia i w naszych gospodarkach - mówi Cherubini.

Będą one kosztowne, przyznają autorzy raportu, ale są przekonani, że w wielu regionach koszty braku działań będą dużo wyższe. - Te zmiany nie będą darmowe, mają swoją cenę. Ale czy powinniśmy nazywać je kosztem czy raczej inwestycją? - pyta Cherubini. Raport można znaleźć tutaj.

Poleć
Udostępnij
9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu