FAO: żywność podrożała po kilkunastu miesiącach

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: FAMMU/FAPA, (em) | redakcja@agropolska.pl
13-10-2015,14:35 Aktualizacja: 13-10-2015,15:02
A A A

Indeks światowych cen żywności FAO wyniósł we wrześniu 156,3 pkt. i przez miesiąc wzrósł o 0,8 proc. (1,2 pp.). Stawki były jednak o 18,9 proc. niższe niż o tej porze przed rokiem.  

Indeks FAO spadał od kwietnia 2014 r. z uwagi na wysoką globalną podaż większości towarów wchodzących w jego skład - przypomina FAMMU/FAPA. Trend spadkowy został dopiero zatrzymany w minionym miesiącu, kiedy podrożały artykuły mleczarskie (5 proc.) oraz cukier (3,2 proc.). Ceny pozostałych towarów nieznacznie spadły - w tym mięsa (0,4 proc.), zbóż (0,2 proc.) i olejów roślinnych (0,5 proc.).

Wskaźnik cen mięsa wyniósł 170,5 pkt. i od marca praktycznie nie zmienił się. W ostatnich siedmiu miesiącach potaniał drób z powodu spadku cen pasz, wołowina podrożała wspierana coraz większym popytem i ograniczoną podażą, zaś notowania wieprzowiny były stabilne.  

Zboża są obecnie o 13 proc. tańsze niż przed rokiem (pszenica nawet o 20 proc.) dzięki bardzo wysokiej produkcji. Z kolei ceny zbóż paszowych są tylko o 1,4 proc. niższe (r/r) z uwagi na spodziewany spadek zbiorów kukurydzy.

Poleć
Udostępnij
9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu