Ceny żywności w styczniu nadal spadały

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
09-02-2016,10:35 Aktualizacja: 09-02-2016,11:08
A A A

W styczniu 2016 roku comiesięczny indeks światowych cen żywności FAO obniżył się do 150,4 pkt., czyli o 3 pkt. (1,9 proc.) w porównaniu z grudniem ubiegłego roku. Potaniały wszystkie produkty z koszyka: zboża, oleje, nabiał, mięso i cukier.

Przez rok stawki poleciał w dół aż o 16 proc. Indeks FAO spadał stopniowo od kwietnia 2014 r. z uwagi na wysoką globalną podaż większości towarów wchodzących w jego skład. We wrześniu i październiku 2015 r. ceny nieznacznie wzrosły, ale od listopada ponownie obniżają się.

ekożywność, żywność ekologiczna, Certyfikowane produkty spożywcze

Żywność ekologiczna sprzedaje się coraz lepiej

Certyfikowane produkty zdobywają rynek w Polsce. Już w 2017 roku powinniśmy wydać na takei towary ponad miliard złotych. Wydatki na ekożywność rosną, ponieważ zwiększa się jej dostępność. W 2016 roku sprzedaż żywności ekologicznej może zwiększyć...

W całym 2015 r. średni indeks cen żywności FAO wyniósł 164 pkt. i był o 18,7 proc. niższy niż w 2014 r. i najniższy od 2010 r.

Głównymi czynnikami, które miały wpływ na spadek stawek w ubiegłym roku były wysoka podaż surowców przy ograniczonym popycie oraz wzrost wartości dolara amerykańskiego.

W styczniu potaniały wobec grudnia wszystkie towary wchodzące w skład indeksu, najbardziej cukier (4,1 proc.) i artykuły mleczarskie (2,9 proc.), a w mniejszym stopniu zboża (1,7 proc.), oleje roślinne (1,7 proc.) i mięso (1,1 proc.).

Według FAO, ceny światowe zbóż były w styczniu najniższe od czerwca 2010 r., co jest spowodowane wysoką podażą pszenicy i kukurydzy na świecie, rosnącą konkurencją na rynkach eksportowych oraz utrzymywaniem się silnego kursu dolara amerykańskiego.

Poleć
Udostępnij
9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu