Ceny żywności na świecie znów spadają

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: FAMMU/FAPA, (em) | redakcja@agrpolska.pl
10-12-2015,8:40 Aktualizacja: 10-12-2015,9:45
A A A

Indeks światowych cen żywności FAO wyniósł w listopadzie 156,7 pkt. i przez miesiąc obniżył się o 1,6 proc. (2,6 pp.). W ciągu roku ceny poleciały w dół aż o 18,1 proc.

Z powodu wysokiej globalnej podaży większości towarów wchodzących w skład indeksu, jego wartość spadała od kwietnia 2014 r. - informuje FAMMU/FAPA. Trend ten został zatrzymany dopiero we wrześniu i październiku br.

Andrzej Kowalski, Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, podatek handlowy

Podatek handlowy nie wpłynie mocno na ceny żywności

Podatek handlowy nie będzie miał "znacznego" wpływu na ceny żywności w 2016 r. - ocenia Andrzej Kowalski, dyrektor Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. Jego zdaniem żywność w przyszłym roku podrożeje o 1,5-2 proc. -...

W listopadzie natomiast potaniały wszystkie towary wchodzące w skład indeksu, oprócz cukru, którego ceny wzrosły już trzeci miesiąc z rzędu. Spadek stawek żywności był w minionym miesiącu następstwem silnego kursu dolara amerykańskiego oraz wysokiej podaży surowców.

Oleje roślinne potaniały o 3,1 proc., artykuły mleczarskie o 2,9 proc., zboża o 2,3 proc. i mięso o 1,6 proc. Przez rok z kolei najbardziej obniżyły się ceny mięsa (23 proc.), zbóż i olejów roślinnych (po 16 proc.) oraz artykułów mleczarskich (15 proc.). Najmniej w dół poleciały stawki za cukier (10 proc.).

Z gatunków mięsa w listopadzie wzrosły jedynie ceny mięsa owczego, ze względu na ograniczenie podaży eksportowej w Oceanii. Na unijnym rynku wieprzowiny jest nadpodaż i stawki spadają. Niższe ceny wołowiny odzwierciedlają z kolei mniejsze zapotrzebowanie importowe ze strony USA. Światowe stawki zbóż były w listopadzie najniższe od czerwca 2010 r.

Poleć
Udostępnij
9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu