Z roślinnych odpadów powstaną opakowania

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Agnieszka Grzelak-Michałowska PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
27-07-2021,12:20 Aktualizacja: 27-07-2021,12:23
A A A

Mgr inż. Joanna Grzelczyk, dr inż. Ilona Gałązka-Czarnecka i dr inż. Joanna Oracz, badaczki z Politechniki Łódzkiej opracowały opakowania z odpadów roślinnych, które zgłoszono do ochrony patentowej. Ich produkcja zakłada użycie wyłącznie surowców naturalnych.

Na rynku dostępne są już "jadalne" opakowania i naczynia jednorazowe wykonane z produktów roślinnych np. ze zbóż. Jednak - jak zwróciła uwagę dr inż. Ewa Chojnacka, rzeczniczka PŁ - do ich produkcji wykorzystuje się surowce o cechach konsumpcyjnych, zaś autorki patentu chcą pójść o krok dalej.

IOR-PIB, ochrona roślin, wyzwania dla rolnictwa w 2021 roku, Marek Mrówczyński, integrowana ochrona roślin

Pandemia koronawirusa zmieniła podejście do produkcji roślinnej?

Rok 2020 zaskoczył wszystkich - z pewnością był wyjątkowy, pełen wyzwań i nieoczekiwanych sytuacji. Epidemia koronawirusa wpłynęła na każdy aspekt naszego życia, także na rolnictwo. Jakie są tego konsekwencje, czyli jakie wyzwania czekają polskie...

Zamiast pełnowartościowej żywności używają odpadów roślinnych dostarczanych przez przemysł spożywczy.

- Nasz zespół opracował technologię otrzymywania opakowań z odpadów roślinnych, a nie z surowców pierwotnie przeznaczonych przede wszystkim do konsumpcji, aby nie zabierać przyszłym pokoleniom surowca produkcyjnego, żywieniowego. Opracowana technologia zakłada wykorzystanie w produkcji opakowań i naczyń jednorazowych nawet 65-90 proc. różnych roślinnych odpadów produkcyjnych. Zastosowane metody wytwarzania i opracowane receptury zakładają stosowanie tylko surowców naturalnych, bez użycia związków chemicznych - podkreśliła dr inż. Ilona Gałązka-Czarnecka z Instytutu Technologii i Analizy Żywności na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności PŁ.

Biotechnolożki z łódzkiej uczelni zdają sobie sprawę, że wzrost ekologicznej świadomości doprowadził do intensywnego rozwoju sektora biodegradowalnych tworzyw sztucznych, jednak nie zawsze dzieje się to z poszanowaniem środowiska naturalnego.

Jak wyjaśniła Gałązka-Czarnecka w celu uzyskania polimerów biodegradowalnych niejednokrotnie wykorzystuje się związki chemiczne, które nie są przyjazne dla środowiska naturalnego; taka produkcja przynosi również wysoką emisję dwutlenku węgla do atmosfery.

Opracowane na PŁ opakowania i naczynia jednorazowe wykonane z odpadów roślinnych mają dodatkowy atut, którym jest szybka biodegradacja. Rozwiązanie zostało zgłoszone do ochrony patentowej. Trwają też rozmowy z potencjalnym klientem zainteresowanym wprowadzeniem go do powszechnego użytku.
 

Poleć
Udostępnij
9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu