Uczniowie dostaną mniej porcji owoców i warzyw oraz mleka

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Anna Wysoczańska PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
04-08-2021,10:00 Aktualizacja: 04-08-2021,10:07
A A A

Zmniejszenie ilości porcji owoców i warzyw oraz mleka dla uczniów podstawówek - przewiduje projekt rozporządzenia dotyczący programu dla szkół. Dzieci będą dostawać w roku szkolnym 2021/2022 głównie jabłka, marchew i mleko.

Zasady realizacji unijnego programu dla szkół, przewidującego dostarczanie dzieciom świeżych owoców i warzyw oraz mleka reguluje projektowane rozporządzenie ministra rolnictwa. Dokument jest obecnie konsultowany.

eksport żywności, mięso i przetwory, zboża, produkty mleczne

Polska żywność jest już w 190 krajach. Eksport idzie w górę

W pięciu pierwszych miesiącach bieżącego roku wartość eksportu towarów rolno-spożywczych z Polski wzrosła - rok do roku - o blisko 4 proc. i osiągnęła 14,5 mld euro - poinformowało w środę ministerstwo rolnictwa. "Nasze produkty...

Chodzi o projekt w sprawie szczegółowego zakresu zadań realizowanych przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa związanych z wdrożeniem na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej programu dla szkół.

"Program dla szkół" to unijny program polegający na dostarczaniu dzieciom owoców, warzyw oraz mleka i produktów mlecznych. To kontynuacja dotychczasowych programów "Owoce i warzywa w szkole" i "Mleko w szkole", które od roku szkolnego 2017/2018 stanowią jedno działanie.

W projekcie rozporządzenia przewiduje się rozwiązania, które miały zastosowanie w poprzednim roku szkolnym (dokument wydawany jest co roku). Główne różnice dotyczą dostosowania do kalendarza roku szkolnego 2021/2022 terminów dostarczania produktów, a także zmiany ich asortymentu.

Jak informują autorzy projektu, rozporządzenie realizuje krajową strategię programu dla szkół w latach szkolnych 2017/2018-2022/2023.

mleko, mleko surowe, skup mleka, cena mleka, opłacalność produkcji mleka, producenci mleka, bydło mleczne, hodowcy bydła

Cena mleka rośnie, ale opłacalność produkcji surowca maleje

Producenci mleka od kilku miesięcy mogą liczyć na wysokie ceny skupu surowca. Niestety, nawet tak dobre stawki w wielu przypadkach nie gwarantują opłacalności produkcji. Dlaczego tak się dzieje? - Obecnie 1,60 zł za litr mleka jest równe...

Celem programów jest przeciwdziałanie spadkowi spożycia świeżych owoców i warzyw oraz przetworów mlecznych, szczególnie wśród dzieci. Jest to związane z coraz powszechniejszym występowaniem otyłości wśród dzieci wywołanej niewłaściwymi nawykami żywieniowymi.

Programy realizowane są w wielu krajach i różnią się np. co do asortymentu czy grup, do jakich trafiają produkty. Polski program na rok szkolny 2021/2022 będzie realizowany w dwóch semestrach, w trakcie których dzieciom będą udostępniane produkty, takie jak jabłka, gruszki, śliwki, truskawki, marchew, rzodkiewki, papryka słodka, pomidory, kalarepa i soki owocowe, a także mleko, jogurt naturalny, kefir naturalny i serek twarogowy.

Grupą docelową programu dla szkół objęte są dzieci z klas I-V szkół podstawowych i ogólnokształcących szkół muzycznych I stopnia oraz do klas I i II ogólnokształcących szkół baletowych. Wszystkie produkty dzieci otrzymują bezpłatnie. W kraju jest ponad 14,5 tys. szkół podstawowych, do których uczęszcza do klas I-V ponad 1,8 mln dzieci.

zbiory malin, owoce jagodowe, rynek hurtowy w Broniszach, Bożena Nosecka, IERiGŻ

Malinowy sezon rozpoczęty. Owoce będą drogie

Letnie odmiany malin są już powszechnie oferowane na rynku hurtowym w Broniszach, można je też kupić na targowiskach i w warzywniakach. Zdaniem ekspertów, ceny tych owoców są zróżnicowane. We wspomnianych Broniszach w środę...

Na rok szkolny 2021/2022 rząd chce przeznaczyć na ten cel 128 mln zł, czyli tyle samo, co w ubiegłym roku. Natomiast mniej pieniędzy na ten cel trafi z UE - 220,8 mln euro wobec 250 mln euro w ubiegłym roku. Powodem jest wyjście z Unii Wielkiej Brytanii, która, choć miała przyznane środki, nie korzystała z nich. W rezultacie budżet programu dla Polski zmniejszył się o ponad 12 proc.

W projektowanym rozporządzeniu zmniejszono np. liczbę porcji udostępnianych w ramach programu dla szkół z 42 do 34 na semestr w przypadku komponentu mlecznego oraz z 44 do 38 na semestr w przypadku komponentu owocowo-warzywnego.

Nastąpiła też zmiana asortymentu, przypadku komponentu owocowo-warzywnego, zwiększono minimalną liczbę porcji obejmujących marchew oraz zmniejszono minimalną liczbę porcji obejmujących jabłka, gruszki, śliwki, truskawki, sok owocowy, rzodkiewki, paprykę słodką, mleko, jogurt oraz kefir.

Realizację programu dla szkół nadzoruje KOWR, który m.in. zatwierdza dostawców produktów do szkół, a także zajmuje się ich rozliczaniem.
 

Poleć
Udostępnij
9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu