Ruszyła szósta edycja programu "5 porcji warzyw, owoców lub soku"

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
07-03-2017,10:10 Aktualizacja: 07-03-2017,10:58
A A A

Polacy wciąż jedzą zbyt mało warzyw i owoców. Promowaniu i budowaniu właściwych postaw służyć ma szósta edycja kampanii edukacyjnej "5 porcji warzyw, owoców lub soku". Program realizowany jest przez Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków.

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca, aby dzienne spożywać minimum 400 gramów owoców i warzyw podzielonych na pięć porcji. Jedną z nich może być szklanka (200 ml) soku. Przykładowe porcje to: jabłko, marchewka, 3-4 śliwki, sałatka owocowa, talerz zupy warzywnej, szklanka soku pomidorowego.

owoce, warzywa, bronisze, ceny warzyw, ceny owoców, małgorzata skoczewska

Idzie wiosna. Warzywa i owoce tanieją

Dzięki poprawie pogody w Europie, spadły ceny importowanych warzyw. Niektóre są nawet tańsze niż rok wcześniej. Dotyczy to m.in. pomidorów, bakłażanów i papryki - poinformowała Małgorzata Skoczewska, rzeczniczka rynku hurtowego...

- Polacy, podobnie jak pozostali Europejczycy, w większości nie spożywają owoców i warzyw w wystarczających ilościach. Konsumpcja jest niższa niż rekomendowane minimum 400 g dziennie na osobę - w 2016 roku wyniosła tylko ok. 280 g - wskazuje Barbara Groele, sekretarz generalny KUPS.

Jak przekonuje, najnowsze wytyczne dietetyków wskazują już nie na tylko na minimalną, zalecaną liczbę pięciu porcji warzyw i owoców, ale to, iż rekomendowanych jest siedem porcji warzyw i owoców każdego dnia.

- Dlatego chcemy edukować i inspirować społeczeństwo oraz podpowiadać sprytne sposoby na włączenie warzyw i owoców do codziennego jadłospisu, np. w postaci szklanki soku - mówi Groele.
Porcja Pozytywnej Energii, owoce, warzywa, jedzenie warzyw i owoców

Kupując owoce i warzywa wspieramy rolników i dbamy o swoje zdrowie

Eksperci apelują: jemy za mało warzyw i owoców, przez co nie dostarczamy organizmowi odpowiedniej ilości witamin i składników mineralnych. - Niedobory tych składników zwiększają ryzyko wystąpienia wielu groźnych schorzeń jak:...

Organizatorzy kampanii "5 porcji warzyw, owoców i soku" rekomendują by pamiętać o sezonowości bo każda pora roku jest bogata w inne warzywa i owoce. Zachęcają by zwiększyć ich ilość w diecie pamiętając że sok może być dobrym sposobem na urozmaicenie i rozszerzenie jadłospisu o naturalne produkty. Zalecają też m.in. by uczyć dzieci jedzenia warzyw i owoców poprzez zabawę, pokazując im nowe smaki i potrawy.

Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków (KUPS) to organizacja zrzeszająca oraz integrująca producentów soków, nektarów i napojów z owoców i warzyw. KUPS deklaruje, że reprezentuje firmy dostarczające na rynek krajowy około 60 proc. soków owocowych i warzywnych oraz produkujące około 70 proc. zagęszczonych soków owocowych i warzywnych w Polsce.

Poleć
Udostępnij
9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu