Producenci miodów i wędzonek dołączyli do specjalnej sieci

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Agnieszka Libudzka PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
22-02-2021,11:20 Aktualizacja: 22-02-2021,11:28
A A A

Producenci miodów i warmińskich wędzonek zostali włączeni do sieci Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle. Organizacja wspiera i promuje produkcję oraz sprzedaż regionalnej żywności z lokalnych surowców.

Jak podał Urząd Marszałkowski Województwa Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie, decyzją zarządu województwa kolejne dwie firmy z regionu - "Gospodarstwo Pasieczne Leśny Dwór" i "Wędzonki warmińskie Anna Piotrowicz" dołączyły do sieci.

etykieta Miód podlaski, pszczelarstwo, Stanisław Derehajło, produkty regionalne, podlasie

Pszczelarze mogą oznakować miody specjalną etykietą

Pszczelarze z województwa podlaskiego mogą oznakować swoje miody etykietą "Miód podlaski", którą przygotował samorząd województwa, by promować regionalne produkty. Chętni właściciele pasiek mogą się zgłaszać do...

Zarząd podjął też decyzję o przyznaniu 133 dotychczasowym członkom sieci prawa do dalszego korzystania ze znaku towarowego "Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle" w roku 2021.

Oznaczone znakiem firmowym "Gospodarstwo Pasieczne Leśny Dwór" miody są obecne na rynku od 1990 roku. Początkowo firma oferowała miód wyłącznie z własnych pasiek, których potencjał pozwalał na rozpoczęcie budowania rozpoznawalnej marki miodów.

W 1994 roku, pasieka stała się przedsiębiorstwem, które systematycznie rozszerzało listę współpracujących z nią pszczelarzy z terenu Warmii i Mazur. Wśród dostawców są również członkowie sieci Dziedzictwa Kulinarnego.

Natomiast produkty firmy "Wędzonki warmińskie Anna Piotrowicz" są wytwarzane w rodzinnym zakładzie na Warmii z mięsa wieprzowego pochodzącego z ubojni, która skupuje i prowadzi ubój trzody chlewnej z hodowli zlokalizowanych w województwie warmińsko-mazurskim. Tworząc produkty, właściciele bazują głównie na przepisach zaczerpniętych z książki kucharskiej z 1950 roku.

wędliny, wyroby mięsne,. produkty mięsne, konsumenci, prywatne przechowalnictwo wieprzowiny, KZP-PTCH POLPIG, Covid-19

Konsumencie! Kupuj lokalne produkty mięsne

Ceny tuczników w Niemczech po 10 tygodniach stabilizacji na bardzo niskim poziomie, jeszcze bardziej spadła. Rynek trzody chlewnej w Polsce, ale także w całej Wspólnocie, stanął na krawędzi poważnego kryzysu. Opłacalność produkcji...

Regionalne Dziedzictwo Kulinarne jest ideą promującą produkcję i sprzedaż lokalnej i regionalnej żywności. Służyć ma zwiększaniu współpracy pomiędzy lokalnymi producentami żywności a restauracjami, a także wymianie wiedzy pomiędzy regionami członkowskimi.

Ważne jest również promowanie rozwoju żywności, do produkcji której są wykorzystywane lokalne zasoby surowcowe.

Obecnie w Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego jest zrzeszonych 46 regionów z 13 państw europejskich.

Województwo warmińsko-mazurskie przystąpiło do Europejskiej Sieci w 2005 roku. Obecnie sieć "Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle" liczy 135 członków.
 

Poleć
Udostępnij
9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu