Posłowie Kukiz'15 proponują utworzenie Inspekcji Żywności

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: PAP, (zac) | redakcja@agropolska.pl
04-06-2016,14:40 Aktualizacja: 04-06-2016,14:41
A A A

Zastąpienie trzech inspekcji kontrolujących rolników przez Inspekcję Żywności i połączenie 9 instytutów badawczych zajmujących się żywnością w jeden - przewiduje projekt ustawy, złożony przez klub Kukiz'15. Ma być to "pierwszy krok ofensywy deregulacyjnej" tego klubu.

Poseł Kukiz'15 i wicemarszałek Sejmu Stanisław Tyszka podkreślił na piątkowej konferencji w Sejmie, że projekt ustawy o Inspekcji Żywności składany przez jego klub, to "pierwszy krok z ofensywy deregulacyjnej" Kukiz'15, której celem ma być odbiurokratyzowanie gospodarki, usuwanie niepotrzebnych przepisów i ograniczanie "niepotrzebnej ingerencji państwa w życie obywateli".

żywność, mięso, Państwowa Inspekcja Bezpieczeństwa Żywnośc, PIBŻ, bezpieczeństwo

Jedna inspekcja bezpieczeństwa żywności od początku 2018 roku

Reforma systemu bezpieczeństwa żywności jest jedną z najważniejszych w programie działań rządu - poinformował minister rolnictwa Krzysztof Jurgiel. Zakłada ona konsolidację nadzoru nad bezpieczeństwem żywności w nowej instytucji - Państwowej...
Projekt ustawy zakłada, że w jedną Inspekcję Żywności połączone miałyby zostać obecnie istniejące: Inspekcja Weterynaryjna, Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa oraz części Państwowej Inspekcji Sanitarnej, Inspekcji Ochrony Środowiska i Inspekcji Handlowej. Według projektu Główny Inspektor Żywności podlegałby bezpośrednio premierowi.

Autorzy projektu podkreślają, że ich propozycja utworzenia "jednej instytucji nadzorującej rynek żywności od pola do stołu - realizuje politykę ograniczania barier administracyjnych dla obywateli i przedsiębiorców oraz postulat zmniejszania obciążeń budżetowych Skarbu Państwa".

Proponowana regulacja - stwierdzają posłowie Kukiz'15 - "zapewni także łatwą identyfikację organów i osób odpowiedzialnych za ewentualne zaniechania lub nadużycia". Według autorów projektu, dzięki zawartych w nim rozwiązaniom "podmioty podlegające nadzorowi nie będą kontrolowane kilka razy w tej samej sprawie oraz - w myśl zasady jedna kara za jedno naruszenie - wielokrotnie karane za to samo".

Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, kontrola żywności

Łosoś tylko na opakowaniu. Inspekcja jest czujna

W wykazie składników wyrobu jest łosoś, ale w laboratorium nie stwierdzono już DNA tej ryby. Ten i inne "grzeszki" producentów żywności w czwartym kwartale 2015 r. wykryli pracownicy Inspekcji Jakości Handlowej...
Projekt zakłada też powstanie Polskiego Instytutu Żywności, którego głównym zadaniem będzie zapewnienie doradztwa i wsparcia naukowo-technicznego dla producentów i przetwórców żywności.

Instytut przejąłby zadania i kompetencje dziewięciu jednostek: Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej; Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin; Instytutu Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa; Morskiego Instytutu Rybackiego; Państwowego Instytutu Weterynaryjnego; Instytutu Żywności i Żywienia; Instytutu Ochrony Roślin; Instytutu Zootechniki i Centralnego Ośrodka Badania Odmian Roślin Uprawnych.

Tyszka podkreślił, że celem przygotowanego przez jego klub projektu jest zmniejszenie biurokracji, obniżenie kosztów ponoszonych przez budżet państwa i sprawienie, by kontrole były rzadsze, a przez to mniej uciążliwe.

- Kukiz'15 powstał po to, by zdejmować z obywateli, z przedsiębiorców, niepotrzebne ograniczenia - podkreślił wicemarszałek Sejmu. Tyszka dodał, że o podobnych projektach służących odbiurokratyzowaniu gospodarki "wiele partii mówiło przez lata".

Według autorów projektu, wprowadzenie proponowanych przez nich zmian przyniesie łącznie ponad 7,3 mln zł. oszczędności rocznie.

Poleć
Udostępnij
9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu