Polskie białko z rzepaku może zawojować świat

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Autor tekstu: PAP, (zac) | redakcja@agropolska.pl
05-01-2017,8:20 Aktualizacja: 05-01-2017,8:32
A A A

Rośnie zapotrzebowanie na zdrową i ekologicznie produkowaną żywność, a w szczególności na białka pochodzenia roślinnego. Łódzki start-up Napiferyn Biotech opracował i udoskonala unikalną na skalę światową technologię pozyskiwania jadalnego białka z rzepaku, a konkretnie z biomasy rzepakowej pozostałej po wytłoczeniu oleju.

Rzepakowe białko będzie można stosować np. w napojach, pieczywie, makaronach, deserach czy w batonach proteinowych. - W przyszłości planujemy też zastosowanie naszej innowacyjnej technologii do pozyskiwania protein z innych roślin oleistych np. słonecznika - powiedziała współzałożycielka i prezes Napiferyn Biotech, Magdalena Kozłowska.

sklep, zakupy, żywność, najwyższy wzrost cen, cukier, olej, słodycze

Za te produkty w 2017 roku zapłacisz więcej

Najwyższy wzrost cen w 2017 roku w porównaniu do 2016 roku może wystąpić w przypadku olejów i tłuszczów oraz cukru i słodyczy - oceniają analitycy Banku BGŻ BNP Paribas. Szacują oni, że przeciętnie za te produkty Polacy będą...
Współtwórca firmy Piotr Wnukowski przyznał, że pomysł narodził się kilka lat temu, kiedy pracował w korporacji na zachodzie, w programie, który miał na celu opracowanie technologii na potrzeby zmieniającego się klimatu na ziemi. Częścią tego programu były projekty związane z pozyskiwaniem białka z nowych źródeł.

- Postanowiłem dopracować technologię pozyskiwania białka z nasion roślin oleistych, a w szczególności z rzepaku, który jest królem polskich roślin oleistych - dodał.

Jak podkreśliła Magdalena Kozłowska, opracowana przez Napiferyn Biotech innowacja polega na wykorzystaniu pozostałości po wytłoczeniu oleju z nasion rzepaku. Jej zdaniem, w biomasie rzepakowej drzemie wysoki potencjał, a nikt inny wcześniej nie wykorzystywał jej do pozyskania wysokowartościowego białka, jako substancji odżywczej na cele spożywcze.

- Jest to materiał, którego wartość dotąd była niedoceniana, a który jest źródłem wysokowartościowego białka. My tą pozostałość przetwarzamy do białka w czystej postaci - zaznaczyła.

ekspandowanie paszy, białko chronione, żywienie bydła

Ekspandowanie paszy ochroni białko

Pasza poddana ekspandowaniu posiada więcej białka chronionego, które jest trawione w jelicie cienkim, a nie w żwaczu. Proces ten powoduje również żelatynizację skrobi i zwiększa higienę paszy, co poprawia efektywność produkcji mleka....
Światowe trendy pokazują, że istnieje duże zapotrzebowanie na proteiny pochodzenia roślinnego. - Nasza technologia działa, jest w stanie wyodrębnić z tego materiału wysokowartościowe białko - dodała.

Białko z rzepaku otrzymywane jest w postaci izolatu, który ma wysoką wartość odżywczą, zbilansowany skład aminokwasów oraz niską zawartość tłuszczy i węglowodanów. - Nasze białko może być używane jako składnik żywności w celu zwiększenia jej wartości odżywczej- dodała Kozłowska.

Jak przypomniała, białka składają się z aminokwasów i różnią się ich składem czy proporcjami. - Rzepak ma bardzo dobrze zbilansowany skład aminokwasów - podkreśliła.

Jej zdaniem, możliwości zastosowania tego białka do produkcji żywności są nieograniczone i może być ono alternatywą dla białka zwierzęcego i sojowego. - Można zastosować je wszędzie tam, gdzie do tej pory są stosowane białka pochodzenia sojowego i odzwierzęcego, czyli np. w napojach, deserach, batonach proteinowych. Wszędzie tam, gdzie chcemy zwiększyć wartość odżywczą, czyli skład proteinowy - oceniła.

ukraina, rzepak, zbiory rzepaku, produkcja rzepaku, oleiste

Na Ukrainie zbiorą więcej rzepaku

Pogoda jesienią sprzyjała na Ukrainie siewom rzepaku ozimego. Zdaniem ekspertów areał pod zbiory w 2017 roku może wzrosnąć do nawet 844 tysięcy hektarów. Do rzepakowych żniw pozostało jeszcze wiele miesięcy, ale wczesne prognozy...
Technologia i nowatorskie pomysły start-upu są chronione zgłoszeniem patentowym. - Zaczynamy od tego, żeby najpierw z tej pozostałości powstałej po wytłoczeniu oleju otrzymać ekstrakt zawierający białko. Następnie w kilku stopniach procesowych jesteśmy w stanie pozyskać białko w czystej postaci - zaznaczyła.

Napiferyn Biotech działa w łódzkim Bionanoparku, a jako spółka technologiczna chce generować wiedzę na temat białek roślinnych i czerpać zyski z opłat licencyjnych opracowanej technologii. - W pierwszej kolejności skupiamy się na rzepaku, czyli królu nasion oleistych w Polsce. Natomiast nasza technologia jest uniwersalna i będzie też działać na innych nasionach oleistych np. na słoneczniku i to też chcemy zweryfikować - zapowiedziała szefowa firmy.

Dzięki m.in. środkom unijnym otrzymanym w ramach europejskiego programu badawczego Horyzont 2020 oraz z Narodowego Centrum Badań i Rozwoju w konkursie "szybka ścieżka", spółka chce kontynuować prace nad rozwojem unikatowej technologii i ją doskonalić.

Produkcja protein z rzepaku na skalę przemysłową - zdaniem Kozłowskiej - będzie możliwa za 4-5 lat. - Wtedy żywność wzbogacona tym białkiem będzie mogła trafić na sklepowe półki i nasze stoły - podsumowała.

Poleć
Udostępnij
Skomentuj