Podczas Święta Chleba promowane będzie dobre pieczywo

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
31-08-2016,11:30 Aktualizacja: 31-08-2016,12:08
A A A

Statystyczny Polak zjada rocznie niespełna 50 kg pieczywa. Zdaniem piekarzy, coraz więcej osób sięga po produkty droższe i lepszej jakości. W sobotę w Poznaniu walory dobrego pieczywa promowane będą podczas 18. Święta Chleba.

Z roku na rok w kraju maleje liczba piekarni. Jak powiedział Stanisław Butka, prezes Stowarzyszenia Rzemieślników Piekarstwa RP w Polsce działa ok. 9,5 tys. takich zakładów. - Otwierają się nowe, ale i tak liczba piekarni kurczy się o ok. 300-500 rocznie. Będzie ich jeszcze mniej, bo jemy mniej pieczywa. Przy obecnym spożyciu - piekarni wciąż jest zbyt dużo - powiedział.

Kampania edukacyjna Chleb dobry, Fundacja Chleb to zdrowie, Grzegorz Łapanowski

Jedzenie chleba wyjdzie nam na zdrowie. Eksperci nie mają wątpliwości

Ruszyła kampania edukacyjna "Chleb dobry". Jej ambasadorem jest Grzegorz Łapanowski, który przekonuje, że chleb jest nie tylko zdrowy, ale należy także do grupy żywności najmniej przetworzonej. Kampania edukacyjna "Chleb...

Zdaniem Butki, po latach wyraźnego spadku ilości spożywanego pieczywa w Polsce, obecnie sytuacja ustabilizowała się. Jak stwierdził, szacunki wskazują, że Polacy jedzą przeciętnie ok. 47-49 kg pieczywa rocznie.

- Coraz więcej osób przekonuje się do droższego, dobrego pieczywa rzemieślniczego. Mamy i takich klientów, którzy kupują pieczywo po 20 zł za kilogram. Rośnie też wiedza na temat walorów pieczywa ciemnego - powiedział.

Zdaniem piekarzy, wciąż wielu konsumentów nie zdaje sobie sprawy z różnicy pomiędzy tanimi produktami oferowanymi przez wiele sieci handlowych a dobrym pieczywem, wytwarzanym w piekarniach rzemieślniczych. - Od 10 lat walczymy o to, by było rozróżnienie między chlebem i wyrobami chlebopodobnymi - powiedział Butka. Jak dodał, na razie starania te nie przyniosły rezultatu.

- Pewnym sukcesem jest wymóg umieszczania informacji przy produktach, które były najpierw zamrożone, później rozmrożone i podpieczone. Ale nie zawsze i nie wszędzie te informacje są umieszczane tak, by klienci je widzieli - dodał Piotr Koperski z zarządu Stowarzyszenia.
ijhars_kontrole

Raport IJHAR-S: Chleb zwykły – taka nazwa nie wystarczy

Przedstawiciele Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych wykryli nieprawidłowości podczas kontroli przeprowadzonych w II kwartale br. Dotyczą one m.in. stosowania określenia „bez konserwantów”, podczas gdy...

Piekarze skarżą się też na brak chętnych do nauki fachu. Ich zdaniem, młodzi ludzie i ich rodzice często przedkładają zdobycie wyższego wykształcenia nad naukę zawodu.

- Ostatnio sytuacja nam się nieco poprawiła, w Poznaniu mamy kilkunastu uczniów, którzy poznają zawód piekarza. To efekt prowadzonej w gimnazjach Poznania i powiatu poznańskiego promocji zawodów rzemieślniczych - powiedział PAP Koperski.

Promocji pieczywa dobrej jakości, spożywania produktów zbożowych i popularyzacji zawodu piekarza służy organizowane 3 września w Poznaniu po raz 18. Święto Chleba. Zaplanowano występy artystyczne, prezentacje nowości piekarni z Poznania i regionu, będą też pokazy wypieku i degustacje.

Poleć
Udostępnij
9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu