Naukowcy zrobią biznes z rzepaku. Powstanie specjalna biorafineria

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Autor tekstu: (em) | redakcja@agropolska.pl
15-02-2017,14:00 Aktualizacja: 15-02-2017,14:22
A A A

Pierwsza na świecie biorafineria produkująca białko z rzepaku powstanie w Żórawinie na Dolnym Śląsku. Technologię pozyskiwania jadalnego białka z tego surowca opracował łódzki startup NapiFeryn BioTech, a zakład wybuduje Wilmar.

- Za dwa lata w Żórawinie stanie pilotażowa biorafineria, która umożliwi produkcję rzepakowego białka na skalę przemysłową - zapowiada Krzysztof Wilczyński z Grupy Wilmar. Podwrocławska spółka, specjalizująca się w przetwórstwie roślin oleistych, zainwestowała w projekt firmy NapiFeryn BioTech. Oprócz kapitału dostarczy technologiczną pomoc. Współpraca obu przedsiębiorstw ma doprowadzić do pojawienia się na globalnym rynku nowego polskiego białka roślinnego.

rzepak, białko z rzepaku, NapiFeryn BioTech, Narodowe Centrum Badań i Rozwoju, łódź

Wycisną złoto z rzepaku. Patent na pozyskiwania białka

Łódzcy naukowcy opatentowali technologię pozyskiwania białka z roślin oleistych. Kolejny krok to budowa testowej biorafinerii. Technologia wytwarzania białka z rzepaku może zrewolucjonizować przemysł spożywczy - donosi "Puls...

Białko spożywcze z rzepaku jest pomysłem biotechnologów z Łodzi, którzy opatentowali metodę uzyskiwania tego wartościowego składnika z biomasy powstałej po tłoczeniu oleju.

- Nasze rozwiązanie to dobra wiadomość dla producentów żywności, bo będą mieli dostęp do białka, które jest alternatywą dla soi. To szczególnie ważne dla tych krajów, które mają własne, bogate źródła rzepaku, jak Polska - mówi doktor Magdalena Kozłowska, prezes spółki NapiFeryn BioTech.

- Rzepak to najczęściej uprawiana roślina oleista w Polsce, a zbiory wynoszą 2,2-3,2 mln ton rocznie. Jesteśmy czwartym co do wielkości producentem surowca w Unii Europejskiej, podczas gdy niemal 100 proc. soi i jej półproduktów pochodzi z importu - dodaje naukowiec.  

Doktor Piotr Wnukowski przekonuje natomiast, że białko rzepakowe może być zdrowym składnikiem m.in. pieczywa, makaronów, słodyczy i napojów. - Na tej technologii skorzystają również tłocznie. Będą mogły wycisnąć więcej wartości z nasion rzepaku, wytwarzać z niego zarówno olej, jak i naturalne, funkcjonalne białko - mówi.
rzepak, zbiory rzepaku, eksport rzepaku, import rzepaku, surowce oleiste

Znamy wstępne wyniki zbiorów rzepaku w 2017 roku

Areał ozimych zasiewów rzepaku pod zbiory w 2017 roku zwiększył się w Unii Europejskiej o 0,6 proc. do 6,55 mln ha. Redukcja dotknęła najważniejszych producentów m.in. Francję (8 proc.) i Wielką Brytanię (3 proc.). Zdaniem...

Komercyjny potencjał NapiFeryn ponad rok temu dostrzegł jako pierwszy fundusz Impera Alfa, który specjalizuje się w inwestycjach na wczesnym etapie rozwoju. Wyłożył na nowe, ekologiczne białko "made in Poland" milion złotych.
 
- Inwestujemy wyłącznie w unikalne polskie projekty naukowo-technologiczne, m.in. z branży rolno-spożywczej z globalnym potencjałem komercjalizacji. Postawiliśmy na NapiFeryn nie tylko ze względu na analizę globalnych trendów produkcji spożywczej, ale przede wszystkim z uwagi na nowatorski proces pozyskania białka - mówi Andrzej Ziemiński z Impera Alfa

NapiFeryn BioTech ma dobrą passę. Pod koniec 2016 roku firma odebrała prestiżową Nagrodę Gospodarczą Wojewody Łódzkiego w kategorii start-up. Ze źródeł unijnych spółka dostała blisko 12 mln złotych wsparcia.

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Advertisement Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement