Naukowcy chcą wyhodować superkarpia. Ryba będzie odporna na choroby

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Anna Gumułka PAP, (zac) | redakcja@agropolska.pl
28-12-2017,12:10 Aktualizacja: 28-12-2017,12:13
A A A

Wyhodowanie karpi bardziej odpornych na choroby wirusowe, bakteryjne i pasożytnicze to cel projektów naukowych realizowanych w Zakładzie Ichtiobiologii i Gospodarki Rybackiej Polskiej Akademii Nauk w Gołyszu na Śląsku. Wyniki ich pracy mają być znane za ok. pół roku.

- Mamy nadzieję, że nasze badania przyczynią się do wyhodowania karpi bardziej odpornych na choroby, co pozwoli na ograniczenie strat oraz kosztów, ponoszonych przez hodowców na szczepionki czy antybiotyki - powiedziała kierująca projektami dr Patrycja Jurecka.

hodowla karpi, karp, cena karpia, odłowy karpi, Andrzej Pilarczyk, Zakład Ichtiobiologii i Gospodarki Rybackiej PAN

Karp to najbardziej ekologiczny produkt. Naukowcy swoje wiedzą

Królujący na świątecznym stole Polaków karp to najbardziej ekologiczny produkt spożywczy w Polsce - przekonują naukowcy z Polskiej Akademii Nauk (PAN) w Gołyszu na Śląsku. Żywi się naturalnym pokarmem, dokarmiany jest jedynie paszami...
Chodzi m.in. o wytypowanie genotypów ryb powiązanych z wyższą naturalną odpornością na typowe patogeny bytujące w środowisku wodnym - wirusy, bakterie, pasożyty.

Naukowcy identyfikują geny decydujące o wyższej naturalnej odporności, przy uwzględnianiu cech o charakterze produkcyjnym, jak wzrost czy zapotrzebowanie na pokarm. Testują zróżnicowane genetycznie grupy karpia jednocześnie w warunkach środowiska otwartego - w stawach i w obiegach recyrkulowanych, czyli w środowisku kontrolowanym.

- Mamy nadzieję, że efektem naszych prac będzie opracowanie realistycznego i wykonalnego w polskich warunkach programu hodowli materiału zarybieniowego o doskonałych cechach użytkowych, a jednocześnie bardziej odpornego na choroby - powiedziała dr Jurecka.

Poleć
Udostępnij
9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu