Kujawsko-pomorskie przysmaki nagrodzone

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Autor tekstu: UMWKP, (zac) | redakcja@agropolska.pl
28-10-2018,12:40 Aktualizacja: 28-10-2018,13:32
A A A

Serek homogenizowany o smaku waniliowym oraz pieczona gęś nadziewana jabłkami z majerankiem to zwycięskie produkty tegorocznej edycji konkursu "Najlepszy Produkt Spożywczy Pomorza i Kujaw 2018" organizowanego przez Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego oraz Stowarzyszenie Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego.

W czwartek, 25 października w Międzynarodowym Centrum Spotkań Młodzieży w Toruniu odbyło się uroczyste wręczenie nagród laureatom.

żywność, targi, kujawsko-pomorskie, Targi Smaki Regionów

Kujawsko-pomorskie smakołyki wyróżnione na targach w Poznaniu

Województwo kujawsko-pomorskie promowało rozwój rolnictwa lokalnego, żywności tradycyjnej oraz turystyki na Targach Smaki Regionów, które poprzedzają Polagra Food w Poznaniu. W konkursie na najlepszy regionalny i lokalny...
Celem konkursu organizowanego już po raz dwunasty jest promocja produktów spożywczych wysokiej jakości wytwarzanych na terenie naszego województwa. Dla producentów żywności jest to możliwość rozwoju oraz otarcia nowych rynków zbytu. Konkurs zwraca uwagę konsumentom na produkty, które warto wybrać spośród szerokiej oferty artykułów dostępnych na sklepowych półkach.

W tegorocznej rywalizacji konkursowej udział wzięło trzynaście zakładów przetwórczych, które poddały pod ocenę jury osiemnaście produktów oraz pięć restauracji (w tym trzy warsztaty szkół gastronomicznych) zgłaszających łącznie dziewięć potraw.

Spośród produktów zgłoszonych do udziału komisja konkursowa wyłoniła trzy najlepsze w każdej z dwóch kategorii:

  • Zakłady przetwórcze przemysłu rolno-spożywczego

I miejsce - Grudziądzka Spółdzielnia Mleczarska za produkt "Serek homogenizowany o smaku waniliowym"

targi, kujawsko-pomorskie, żywność, Niemcy, Berlin, promocja, Zielony Tydzień

Kujawsko-pomorskie promuje regionalne przysmaki w Berlinie

Tradycyjnie, już po raz 23., województwo kujawsko-pomorskie bierze udział w Międzynarodowych Targach Rolno-Spożywczych Zielony Tydzień w Berlinie. To już 81. edycja tych największych światowych targów żywności, rolnictwa i...
II miejsce - "IZI" Izydor Michał z Aleksandrowa Kujawskiego za produkt "Wódka Hyćka z kwiatów czarnego bzu"

III miejsce - Piekarnia Bartkowscy Sp. j. z Torunia za produkt "Sernik cytrynowy"

  • Restauracje

I miejsce - Zespół Szkół Mechanicznych w Radziejowie za produkt "Pieczona gęś nadziewana jabłkami z majerankiem"

II miejsce - PGT "Twierdza Toruń Fort IV"  Sp. K. w Toruniu za produkt "Tradycyjny uroczysty obiad kuchni polskiej z okazji odzyskania niepodległości"

III miejsce - Unifreeze Sp. z o.o. z Miesiączkowa (powiat brodnicki) za produkt "Flaki wołowe w rosole"

Wszyscy laureaci konkursu otrzymali pamiątkowe statuetki. Nagrodą dla zwycięzców jest również możliwość ekspozycji nagrodzonych produktów na stoisku promocyjnym województwa podczas Międzynarodowych Targów Rolno-Spożywczych Grüne Woche 2019 w Berlinie - informuje biuro prasowe Urzędu Marszałkowskiego Województwa Kujawsko-Pomorskiego w Toruniu.

Poleć
Udostępnij
Skomentuj