Kontrola żywności jest sprawna? Resort zdrowia podważa raport NIK

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Autor tekstu: (dk) | redakcja@agropolska.pl
22-06-2022,9:20 Aktualizacja: 24-06-2022,11:51
A A A

Analiza Najwyższej Izby Kontroli była jednostronnie negatywna, a jej wnioski w wielu aspektach nieaktualne, niewłaściwe i wyolbrzymione - odpowiedział resort zdrowia na wystąpienie rzecznika praw obywatelskich w sprawie kontroli żywności.

Marcin Wiącek w piśmie do ministerstwa, przywołując wyniki kontroli NIK, wskazywał na mankamenty organizacji kontroli żywności. Zagrożenia w jego ocenie wynikają głównie z braku spójnego i efektywnego systemu nadzoru nad bezpieczeństwem produkcji i dystrybucji.

Andrzej Gantner, Polska Federacja Producentów Żywności, produkcja żywności

Koszty producentów żywności rosną lawinowo. Mają też inne problemy

Żywność w sklepach podrożała średnio o kilkanaście procent, ale koszty producentów zwiększyły się trzy–czterokrotnie. To będzie się odbijać na cenach i jesienią okaże się, z zakupu jakich produktów Polacy zrezygnowali z powodu...

W obszernej odpowiedzi Waldemar Kraska, wiceminister zdrowia zwrócił uwagę, że prezentowana analiza NIK oparta została na wynikach kontroli przeprowadzonych w latach 2013-2019. 4 z 10 kontroli objętych analizą dotyczyły ponadto lat 2013-2016, co oznacza, że Izba odniosła się do obszaru objętego kontrolą, który funkcjonował ponad 7 lat temu.

"Analiza w jednostronnie negatywny sposób ocenia i opisuje nie tylko nadzór nad bezpieczeństwem żywności w Polsce, ale również sugeruje, jakoby polska żywność była gorsza jakościowo i mniej bezpieczna niż żywność dostępna w innych krajach. Sposób prezentowanych informacji wpływa negatywnie nie tylko na zaufanie konsumentów, ale również wizerunek podmiotów branży spożywczej działających w Polsce, a także rolników i eksporterów żywności. W tym miejscu należy zwrócić uwagę na niezrozumienie przez NIK celów przepisów prawa żywnościowego. Zgodnie z obowiązującym prawem, to nie systemy stworzone dla skutecznej kontroli urzędowej są głównym gwarantem bezpieczeństwa żywności, lecz przede wszystkim systemy bezpieczeństwa wdrożone przez przedsiębiorców" - zaznaczył wiceszef resortu zdrowia.

Krajowa Grupa Spożywcza, Andrzej Śliwka, Rafał Romanowski, holding spożywczy

Krajowa Grupa Spożywcza ma wzmocnić bezpieczeństwo żywnościowe kraju

Kapitał własny Krajowej Grupy Spożywczej wynosi 1,3 mld zł - powiedział Rafał Romanowski, wiceminister rolnictwa na sejmowej komisji rolnictwa. Andrzej Śliwka, wiceminister aktywów państwowych dodał, że w holdingu zatrudnionych jest ok. 5...

Zapewnił też, że organy urzędowej kontroli żywności zacieśniły współpracę, czego przykładem może być m.in. porozumienie zawarte w 2018 r. pomiędzy Państwową Inspekcją Sanitarną (PIS) i Inspekcją Weterynaryjną.

"Polska jest jednym z krajów, który bada żywność pod kątem zawartości substancji dodatkowych, a także kryteriów czystości tych substancji, dlatego też wskazywanie tego obszaru jako niewłaściwie nadzorowanego jest nieuprawnione i stawia jakość polskiej żywności w złym świetle" - stwierdził wiceminister.

Jak dalej podkreślił, nadzór w zakresie bezpieczeństwa żywności i żywienia, sprawowany przez organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej, ma charakter kompleksowy i wpisuje się w szeroko rozumiany nadzór epidemiologiczny.

"Nadzór w zakresie bezpieczeństwa żywności i żywienia sprawowany przez organy PIS stanowi szerokie spektrum przedsięwzięć, których celem jest zapewnienie bezpieczeństwa zdrowotnego ludności, a w przypadku wystąpienia zagrożeń - szybkie i skuteczne identyfikowanie jego czynników (dochodzenia epidemiologiczne) oraz eliminowanie źródeł tego zagrożenia. Nie jest możliwe zatem oderwanie nadzoru nad bezpieczeństwem żywności od pozostałych zakresów działania PIS" - przekazał Kraska.
 

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Advertisement Advertisement
ZOBACZ / 8 Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu