Konsumenci są przekonani, że kupują bezpieczne dla zdrowia owoce i warzywa

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: (em) | redakcja@agropolska.pl
26-10-2016,12:15 Aktualizacja: 26-10-2016,12:56
A A A
Polskie Stowarzyszenie Ochrony Roślin opublikowało wyniki konsumenckiego badania "Żywność w Polsce", które miało odpowiedzieć na pytanie, czy sprzedawane w Polsce warzywa i owoce są bezpieczne dla zdrowia.
 
Okazało się, że aż 79 proc. respondentów uważa, że produkty kupowane w naszym kraju są bezpieczne, a 78 proc. z nas ma zaufanie do nabywanych towarów.  
 
O bezpieczeństwie warzyw i owoców najbardziej przekonani są mieszkańcy dużych miast (powyżej 500 tys. - 85 proc.), osoby z wyższym wykształceniem (84 proc.) oraz w wieku 45-54 lat (92,6 proc.). Jedynie 3 proc. badanych uważa, że produkty w polskich sklepach są niebezpieczne dla zdrowia.

polska, chiny, eksport żywności, żywność, kolej, pkp cargo

Polska żywność ma pojechać koleją do Chin

Mamy nadzieję, że niedługo ruszy transport polskiej żywności do Chin. Jeśli coraz więcej towarów będzie eksportowanych koleją do Państwa Środka, to ten rodzaj transportu stanie się bardziej opłacalny - mówi Maciej Libiszewski, prezes...
- Żywność w Polsce jest ściśle kontrolowana. Zarówno na etapie produkcji rolniczej, jak i przetwórstwa musi spełniać wyśrubowane normy polskie i unijne - zapewnia Marcin Mucha, dyrektor Polskiego Stowarzyszenia Ochrony Roślin.
 
- Nie zapominajmy, że bezpieczeństwo żywności leży przede wszystkim w interesie producentów. Dlatego przy jej wytwarzaniu stosują się do zasad tzw. Dobrej Praktyki Rolniczej, dzięki czemu uzyskują wysokie i bezpieczne plony. Cieszy nas, że Polacy mają tego świadomość i postrzegają polską żywność jako bezpieczną - dodaje.
 
W Polsce nad bezpieczeństwem żywności czuwa szereg instytucji, które szukają w niej niebezpiecznych bakterii, wirusów, czy szkodliwych substancji. 
 
Nasz kraj (wraz z innymi państwami Unii Europejskiej) należy do systemu wczesnego ostrzegania o niebezpiecznej żywności i paszach (RASFF).

W przypadku wykrycia produktów, które mogą potencjalnie zagrażać ludziom lub zwierzętom natychmiast uruchamiane są procedury zabezpieczające zdrowie konsumentów. 
Poleć
Udostępnij
9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu