Będą rywalizować o najlepsze danie z gęsi

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Rafał Pogrzebny PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
29-10-2018,14:30 Aktualizacja: 29-10-2018,14:40
A A A

18 ekip zmierzy się w Poznaniu w ogólnopolskiej rywalizacji o najlepsze danie z gęsi w ramach drugiej edycji konkursu "Gęsina na imieninach." Celem przedsięwzięcia jest popularyzacja gęsiny - zwłaszcza w okolicach przypadającego 11 listopada dnia św. Marcina.

Dzień imienin świętego Marcina tradycyjnie wiąże się z jedzeniem gęsiny w wielu krajach Europy. Polska jest uznanym producentem tego mięsa, zaś Wielkopolska - hodowlanym zagłębiem.

gęsina, kujawsko-pomorskie, gęsi, mięso, Święto Niepodległości

Gęsina wizytówką regionu. Roczna produkcja to 1,5 tys. ton

W województwie kujawsko-pomorskim produkuje się rocznie 1,5 tys. ton gęsiny. 11 listopada po raz dziewiąty rozpocznie się w Przysieku k. Torunia dwudniowy festiwal tego mięsa. W programie imprezy są prelekcje, degustacje i spotkania z...

Konkurs zostanie rozstrzygnięty we wtorek w Poznaniu. Do udziału zaproszono restauracje, bary oraz gospodarstwa agroturystyczne z całego kraju. Każda z ekip będzie musiała przygotować w ciągu 70 minut przystawkę i danie główne.

- Polskie tradycje i zwyczaje jakoś nam umykają i bledną. Staramy się promować i propagować regionalne dziedzictwo i tradycyjne, w tym wypadku wielkopolskie smaki. Jedną z takich nie tylko smacznych, ale i zdrowych tradycji była właśnie gęsina - powiedział Juliusz Podolski, prezes Krajowej Rady Gastronomii i Cateringu, który jest pomysłodawcą i głównym organizatorem konkursu.

Jak dodał, jeszcze w połowie XIX wieku, nikt nie wyobrażał sobie kolacji na św. Marcina bez pieczonej gęsi. - Poprzez konkurs chcemy nie tylko przypomnieć tę tradycję, ale także zachęcić Wielkopolan do spożywania gęsiny - podkreślił.

W organizację przedsięwzięcia włączyły się m.in. Wielkopolska Izba Rzemieślnicza w Poznaniu i Ogólnopolski Cech Rzeźników Wędliniarzy Kucharzy a także Krajowa Rada Gastronomii i Cateringu.

Promotorzy spożywania gęsiny podkreślają, że gęsie mięso ma wyjątkowe wartości odżywcze i smakowe. Jest chude, zawiera składniki obniżające poziom cholesterolu i świetnie nadaje się do stosowania w dietach osób chorych na serce i układ krążenia. Tradycja hodowli i spożywania gęsiny w Polsce sięga XVI w.

Poleć
Udostępnij
9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu