Analiza cen produktów spożywczych w 2021 roku. Które najbardziej podrożały?

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Longina Grzegórska-Szpyt PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
17-01-2022,13:35 Aktualizacja: 17-01-2022,13:54
A A A

Ceny detaliczne produktów spożywczych w 2021 r. wzrosły średnio o 5,1 proc. rok do roku - wynika z "Indeksu cen w sklepach detalicznych w 2021". Na 12 badanych kategorii produktów, 10 zanotowało podrożało.

Według Karola Kamińskiego z Centrum Analiz Grupy AdRetail, 2021 rok Polacy zapamiętają jako rok drożyzny. Wskazał, że z zebranych danych wynika, że najbardziej przez 12 miesięcy podrożały produkty tłuszczowe - o 23,9 proc. w tym oleje o 32,3 proc., margaryny do pieczenia o 14,6 proc. i masło o 8,9 proc.

eksport towarów rolno-spożywczych, sprzedaż żywności, KOWR, mięso, ziarno zbóż

Polska coraz więcej zarabia na sprzedaży towarów rolno-spożywczych

O 6,7 proc. rok do roku wzrosła od stycznia do października wartość eksportu towarów rolno-spożywczych z Polski. W tym okresie sprzedano za granicę żywność o wartości 30,5 mld euro. Najczęściej wywożone jest mięso. "Wzrost eksportu był...

Jak zaznaczył, za podwyżkę cen produktów tłuszczowych w główniej mierze odpowiadają drożejące oleje pochodzenia roślinnego na światowych rynkach.

Według autorów analizy konsumenci wyraźnie odczuli również wzrost cen mięsa. Średnio produkty w tej kategorii podrożały o 5,9 proc. - stawki wołowiny poszły w górę o 11,4 proc., cielęciny o 7,6 proc., drobiu o 7,5 proc. Potaniała za wieprzowina - o 8,8 proc. rdr.

Jak wskazał Kamiński, od dłuższego czasu spada spożycie wyrobów mięsnych. - Branża rekompensuje sobie straty, podnosząc ceny. Do tego trzeba wziąć pod uwagę wzrost inflacji i cen surowców wykorzystywanych w produkcji, oraz większe koszty utrzymania zwierząt - zaznaczył. Jak oceniał, prawdziwa drożyzna w tej kategorii dopiero nadejdzie w 2022.

O 4,9 proc. zdrożał w 2021 nabiał. Jogurt zaliczył o 10 proc. wzrost, ser żółty o 6,4 proc., mleko o 5,5 proc. Według analityków z UCE Research w ub.r. produkcja nie nadążała za popytem. Głównym odbiorcą takich produktów na świecie są Chiny i właśnie tam ich niedosyt był szczególnie widoczny, co negatywnie kształtowało ceny w ujęciu globalnym - wskazali analitycy.

rynek hurtowy w broniszach, owoce i warzywa, Maciej Kmera, kapusta czerwona, buraki ćwikłowe

Warzywa przez rok sporo podrożały. Nawet o 153 procent

W ciągu roku warzywa podrożały o 18,2 proc. Tak wynika z analizy koszyka zakupowego - poinformował Maciej Kmera, ekspert rynku. Najbardziej podrożała kapusta czerwona, ziemniaki irga oraz buraki ćwikłowe. Na Warszawskim Rolno-Spożywczym Rynku...

Najmniejsze podwyżki zaliczyły takie kategorie, jak dodatki spożywcze (0,6 proc.), napoje (0,7 proc.), pieczywo (0,9 proc.), warzywa (2 proc.).

Wśród produktów, które średnio staniały w 2021 r. są owoce (o 3,7 proc.) i produkty sypkie o 0,7 proc.

Dane pochodzą z cyklicznego raportu pt. "Indeks cen w sklepach detalicznych" autorstwa platformy badawczej UCE Research, Grupy AdRetail i Hiper-Com Poland. Jest wynikiem analizy blisko 378 tys. cen detalicznych 45 produktów w 12 kategoriach.

Badaniem objęto wszystkie na rynku dyskonty, hipermarkety, supermarkety, sieci convenience i cash&carry działające w 16 województwach.
 

Poleć
Udostępnij
9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu