Związek rolników szacuje straty z powodu Covid-19. Są gigantyczne

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Autor tekstu: PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
13-10-2020,13:15 Aktualizacja: 13-10-2020,13:18
A A A

34 miliardy euro wyniosą w tym roku straty branży gastronomicznej we Włoszech z powodu pandemii Covid-19 - taką prognozę przedstawił związek rolników indywidualnych na podstawie analiz Instytutu Badań Rynku Żywnościowego.

Rolniczy związek Coldiretti przypomniał, że branża restauracyjna to jeden z sektorów najbardziej dotkniętych przez konsekwencje pandemii.


eksport jagniąt do włoch, hodowla owiec, Andrzej Gąsienica-Makowski, Towarzystwo Produktu Górskiego

Jagnięcina nie trafi do Włoch. Hodowcy chcą interwencyjnego skupu

Ceniona przez Włochów jagnięcina z Podhala, która od 1985 r. trafiała na tamtejsze stoły wielkanocne, w tym roku z powodu koronawirusa nie pojedzie na Półwysep Apeniński. Hodowcy chcą interwencyjnego skupu jagniąt i promocji...

W opublikowanym raporcie podkreślono, że w wyniku obecnego kryzysu sanitarnego konsumpcja śniadań, obiadów i kolacji poza domem spadła we Włoszech o 40 procent, co w "dramatyczny sposób" wpłynęło na całą gałąź produkcji rolno-spożywczej.

Organizacja odnotowała, że po raz pierwszy na mocy ustawy przyjętej niedawno przez parlament rząd Włoch przeznaczy 600 milionów euro na wsparcie dla restauracji i ośrodków agroturystycznych jako rekompensatę za poniesione straty.

Według najnowszego rządowego dekretu w sprawie zaostrzenia walki z drugą falą epidemii, opracowanego w nocy z poniedziałku na wtorek, bary i restauracje w całym kraju muszą być zamykane o północy.

Do godz. 21 dozwolona jest konsumpcja na stojąco, później klientów można obsługiwać wyłącznie przy stolikach.

Dekret będzie obowiązywał od 14 października do 13 listopada.
 

Poleć
Udostępnij
Skomentuj