Tracą miliardy przez produkcję podrobionej żywności

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Sylwia Wysocka PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
24-06-2021,9:25 Aktualizacja: 24-06-2021,10:21
A A A

Ponad 100 miliardów euro ma wartość produkowanej co roku na świecie podrobionej włoskiej żywności - podaje związek tamtejszych rolników. Odnotowali m.in., że 99 procent serów sprzedawanych w USA jako włoskie to podróbki.

Fałszowanie żywności pozbawia miejsc pracy i dochodów w Italii - alarmuje rolnicze stowarzyszenie Coldiretti. Zauważa, że szerzy się zjawisko, określane po angielsku jako Italian sounding, czyli sprzedawanie rzekomo włoskich artykułów, którym nadaje się włoskie nazwy lub je przypominające.

ceny żywności, indeks cen FAO, Jakub Olipra, Stanisław Kacperczyk, skup produktów rolnych

Żywność coraz droższa. Indeksy cen mocno poszły w górę

Fakt, że płody rolne drożeją, nie oznacza, że rolnicy są zadowoleni. Według najnowszych danych GUS o 16 proc. wzrosły średnio ceny w skupie podstawowych produktów rolnych. - Na tle historycznym, skok jest dość duży - ocenił Jakub Olipra,...

W rezultacie, zaznaczają rolnicy, na świecie dwie trzecie takiej żywności to podróbki, które nie mają nic wspólnego z produkcją w Italii. Jak obliczono, gdyby zjawisko to zostało zwalczone, można by stworzyć w kraju 300 tysięcy miejsc pracy.

Wśród państw przodujących w produkcji rzekomo włoskiej żywności są rozwijające się, ale bogate - Australia, Chiny, USA. W Stanach Zjednoczonych. Według rolniczej organizacji 99 procent serów, sprzedawanych jako włoskie pod nazwą mozzarella, ricotta, Provolone all'Asiago, Grana Padano czy Gorgonzola to tamtejsze podróbki.

Jako szczególnie rażący przypadek podano słynny twardy owczy ser Pecorino Romano, produkowany za Oceanem z innego mleka niż owcze. W niektórych krajach na półkach sklepowych można znaleźć "parmesan", czyli sfałszowane Parmigiano Reggiano.
 

Poleć
Udostępnij
9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu