Podczas produkcji żywności oszukują na potęgę i zarabiają miliardy

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Sylwia Wysocka PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
15-02-2019,17:00 Aktualizacja: 15-02-2019,18:15
A A A

Mozzarella wybielana sodą, chemicznie odświeżane stare ryby, mięso z nielegalnego uboju i chleb z pieców opalanych przez toksyczne drewno - takie oszustwa przy produkcji żywności we Włoszech wymieniono w raporcie związku rolników.

W dokumencie "Agromafie", sporządzonym przez rolniczą organizację Coldiretti we współpracy m.in. z Instytutem Badań Politycznych, Ekonomicznych i Społecznych Eurispies odnotowano też import żywności, której produkcji towarzyszy wyzysk dzieci w niektórych krajach.

bse, choroba szalonych krów, Mirsk, białoruś, arabia sudyjcka, eksport wołowiny

Wprowadzili czasowe ograniczenia na import polskiej żywności

Służby weterynaryjne Arabii Saudyjskiej i Białorusi wprowadziły czasowe ograniczenie importu polskiej żywności - poinformował Główny Inspektorat Weterynarii. W pierwszym przypadku  chodzi o wołowinę. Z kolei Mińsk motywuje swoją decyzję...

Mowa jest też o podrabianiu miodu, wytwarzanego z dodatkiem syropu ryżowego bądź kukurydzianego. Raport przedstawia rezultaty śledztw i efekty konfiskat prowadzonych przez specjalne komórki sił porządkowych do walki z przestępstwami w produkcji i handlu żywnością.

Od przystawki do deseru organizacje przestępcze przynoszą na włoskie stoły "produkty nielegalne, niebezpieczne i wytwarzane w drodze wyzysku siły roboczej" - wyjaśniono. Obroty gangów, także mafijnych obecnych w tym sektorze szacuje się na ponad 24 miliardy euro rocznie.

Związek Coldiretti zwrócił uwagę na sprowadzany do Włoch ryż z Birmy, który - jak zaznaczono - pochodzi z terenów prześladowanej i mordowanej ludności Rohingja.

Spośród składników drugich dań największe zagrożenie stanowią stare ryby odświeżane przy pomocy zabronionej substancji o nazwie cafados; to mieszanka kwasów organicznych i wody utlenionej, którą łączy się z lodem. Obłożone nią ryby sprawiają wrażenie świeżych.

Anca Paduraru, mięso z chorych krów, mięso z nielegalnego uboju, kontrola mięsa, system RASFF

RASFF działa i ostrzega. Kontrole żywności nie są czymś wyjątkowym

Komisja Europejska regularnie przeprowadza kontrole systemów ochrony jakości żywności w krajach UE, ale także na innych kontynentach. Może to robić również doraźnie, gdy w danym państwie stwierdzono jakieś nieprawidłowości. Anca...

Związek Coldiretti przypomniał również o zjawisku nadzorowanego przez klany mafijne nielegalnego uboju zwierząt, bez żadnej kontroli sanitarnej. Mięso z takich ubojni trafia na przykład do lokali gastronomicznych.

Autorzy raportu ostrzegli ponadto przez produktami z dodatkiem chińskich trufli, sprzedawanych jako włoskie i grzybami z importu też rzekomo krajowymi.

Eksperci zalecili, by szczególną czujność zachować w restauracjach, gdzie do stołu podawana jest oliwa w butelkach niespełniających nowych norm, które zabraniają jej przelewania. Jak zaznaczyli, może to być zwykły olej barwiony na zielono i prezentowany jako oliwa z pierwszego tłoczenia.

Na czarnej liście wymieniony też został chleb pieczony w piecach, do których wrzuca się fragmenty lakierowanych mebli.
 

Poleć
Udostępnij
9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu