Nowe unijne normy dla miodu, soków i dżemów przyjęte

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Artur Ciechanowicz PAP, (DK) | redakcja@agropolska.pl
29-04-2024,13:05 Aktualizacja: 29-04-2024,13:11
A A A

Rada UE formalnie przyjęła w poniedziałek tzw. dyrektywy śniadaniowe, czyli uaktualnione przepisy o składzie, etykietowaniu i nazewnictwie miodu, soków owocowych, dżemów owocowych i odwodnionego mleka. Ma to pomóc konsumentom w zrozumieniu, co tak naprawdę kupują i ograniczyć oszustwa w branży spożywczej.

"Zmienione dziś normy handlowe dotyczące niektórych wyrobów śniadaniowych dowodzą, że jesteśmy zdecydowani ulepszać europejskie produkty i walczyć z oszustwami w branży spożywczej. Większa przejrzystość pozwoli konsumentom dokonywać bardziej świadomych i prozdrowotnych wyborów" - oświadczył David Clarinval, belgijski wicepremier i minister ds. rolnictwa, którego kraj sprawuje półroczną prezydencję w Radzie UE.

Nowe przepisy przewidują m.in., że w przypadku mieszanek miodów konkretne kraje pochodzenia będą podawane na etykiecie w porządku malejącym według wagi wraz ze swoim udziałem procentowym. Państwa członkowskie mogą zdecydować, że w przypadku miodu wprowadzanego na ich rynek będzie można podawać jedynie cztery kraje o największym udziale, o ile razem odpowiadają za ponad 50 proc. mieszanki.

ue, pe, dyrektywy śniadaniowe, miód

Parlament Europejski poparł zmianę tzw. dyrektyw śniadaniowych. W grę wchodzi m.in. ochrona miodu przed fałszowaniem

Parlament Europejski w Strasburgu poparł zmianę tzw. „dyrektyw śniadaniowych". Ma na celu pomóc konsumentom w podejmowaniu świadomych i dobrych dla zdrowia decyzji dotyczących produktów rolno-spożywczych, takich jak...

Dyrektywy śniadaniowe wprowadzą też nową kategoryzację soków owocowych: "sok owocowy o obniżonej zawartości cukrów", "sok owocowy o obniżonej zawartości cukrów z zagęszczonego soku" i "zagęszczony sok owocowy o obniżonej zawartości cukrów". Na etykiecie można będzie umieścić stwierdzenie "soki owocowe zawierają wyłącznie naturalnie występujące cukry".

Minimalna obowiązkowa zawartość owoców w dżemach wzrośnie z 350 do 450 g na kilogram, a w dżemach ekstra – z 450 do 500 g na kilogram.

W przypadku odwodnionego mleka dopuszczony zostanie proces obróbki umożliwiający wytwarzanie z niego przetworów bezlaktozowych.

Przepisy zostaną opublikowane w Dzienniku Urzędowym UE i wejdą w życie 20 dni po publikacji. Nowe rozwiązania zaczną obowiązywać w całej Unii Europejskiej po dwóch latach.

Poleć
Udostępnij
9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu