Na etykietach nabiału musi być kraj pochodzenia mleka

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Sylwia Wysocka PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
19-04-2017,13:40 Aktualizacja: 19-04-2017,13:56
A A A

Od środy we Włoszech na każdym opakowaniu produktów nabiałowych musi znajdować się informacja o kraju pochodzenia mleka i jego derywatów. Zadowoleni są rolnicy, którzy apelowali o taką przejrzystość.

To także, jak się zauważa, spełnienie oczekiwań klientów, bo od tej pory będą wiedzieli, czy mozzarellę, którą kupują, wyprodukowano z włoskiego mleka, czy z importowanego, co często ma miejsce.

Włosi rezygnują z jagnięciny na święta. "Efekt Berlusconiego"?

Włoska prasa pisze w dniach poprzedzających tegoroczne Święta Wielkanocne o nowym zjawisku odstępowania od bardzo długiej tradycji serwowania jagnięciny na świątecznym stole w Italii. Zamiast tego przyszła moda na potrawy wegetariańskie. Krajowa...

Nabiał sprzedawany jako 100-procentowo włoski i jako regionalny specjał często produkowany jest z mleka i jego pochodnych, sprowadzanych z zagranicy, co dotychczas zatajano. Dotyczy to także samego mleka.

Według statystyk trzy czwarte mleka UHT, sprzedawanego we Włoszech, pochodzi z importu. Z kolei połowę mozzarelli na rynku w tym kraju wyprodukowano z mleka i jego derywatów z zagranicy.

Danych na etykietach dotyczących kraju pochodzenia mleka domagali się przez lata rolnicy i różne środowiska obrońców włoskiej żywności. Na mocy decyzji Ministerstwa Rolnictwa informacje te muszą być na opakowaniach wyraźne i czytelne.

- To historyczny przełom, który pozwoli nawiązać bardziej przejrzyste i oparte na pewności relacje między hodowcami bydła, producentami żywności i konsumentami - powiedział Maurizio Martina, minister rolnictwa.

Ogłosił, że jego resort nakaz takich informacji na etykietach chce teraz rozszerzyć na produkty zbożowe, makaron i ryż. "Epokowe wydarzenie dla obrony włoskiej żywności" - tak decyzję w sprawie mleka i jego pochodnych skomentował związek włoskich rolników Coldiretti.

Poleć
Udostępnij
9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu