Brytyjczycy powinni więcej płacić za irlandzką wołowinę

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Autor tekstu: FAMMU/FAPA, (em) | redakcja@agrpolska.pl
23-11-2016,14:35 Aktualizacja: 23-11-2016,15:09
A A A

Joe Healy, szef irlandzkiego stowarzyszenia farmerów (IFA) domaga się, by brytyjscy detaliści więcej płacili za irlandzką wołowinę i  przekazywali część tych zysków z powrotem do rolników.  

Prezes IFA przekonuje, że ceny bydła w Irlandii są strasznie niskie. Ustalane są bowiem w oparciu o stawki obowiązujące w Wielkiej Brytanii, a ponadto wpływa na nie dewaluacja funta, która nastąpiła po czerwcowym referendum w sprawie wyjścia/pozostania tego kraju w UE - informuje FAMMU/FAPA.  

australia, antypody, wolowina, eksport wołowiny, mięso

Australia sprzedaje znacznie mniej wołowiny

W pierwszych dziesięciu miesiącach 2016 roku Australia wyeksportowała 842 tys. ton mięsa wołowego. To o 22 proc. mniej niż w tym samym czasie przed rokiem. Spadek wysyłek jest konsekwencją redukcji podaży bydła na Antypodach. Mimo to wywóz...

Farmerzy irlandzcy są sfrustrowani produkcją przynoszącą straty. Ich zadaniem wzrost cen z rynku brytyjskiego jest uzasadniony i możliwy do osiągnięcia. Przetrwanie sektora wołowiny przy obecnych stawkach będzie bardzo trudne, dlatego zdaniem Healy'a irlandzkie fabryki powinny żądać wyższych cen od klientów brytyjskich, przekazując wzrosty bezpośrednio z powrotem do farmerów.

Szef IFA wezwał ponadto irlandzkiego ministra rolnictwa do zwołania posiedzenia forum wołowiny, aby wyjaśnić wszystkim graczom na rynku, iż farmerzy z Zielonej Wyspy nie zamierzają ponosić obciążeń wynikających ze skutków Brexitu oraz dewaluacji funta brytyjskiego.

W obliczu niepewności, co do terminu wyjścia Wielkiej Brytanii z UE, rząd irlandzki oraz Komisja Europejska powinny zmierzyć się z nadmierną siłą detalistów na rynku oraz ukrócić ich nadużycia.

Poleć
Udostępnij
Skomentuj