Więcej soi w Unii. Ale bez importu nie obędzie się

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: FAMMU/FAPA, (em) | redakcja@agropolska.pl
01-06-2015,13:05 Aktualizacja: 01-06-2015,13:35
A A A

Kraje Unii Europejskiej wyprodukowały w sezonie 2014/15 około 1,85 mln ton soi. Przez rok zbiory wzrosły aż o 23 procent.  

FAMMU/FAPA informuje, że najwyższa produkcja notowana jest we Włoszech (1-1,1 mln ton rocznie), Rumunii (230 tys. ton) oraz we Francji (250 tys. ton). Własna wytwórczość nie zaspokaja jednak zapotrzebowania na wysokobiałkowe komponenty paszowe i Wspólnota musi importować sporo surowca.  

W bieżącym sezonie UE sprowadzi zatem aż 14 mln ton (+2,4 proc. rok do roku) soi i pozostanie drugim importerem na świecie. Dostawy w sezonie 2015/16 mogą się zmniejszyć do 13,5 mln ton m.in. dzięki wysokim zapasom (1,2-1,3 mln ton) przewidywanym na koniec sierpnia.

Przerób surowca szacowany jest w bieżącym sezonie aż na 14 mln ton.

Poleć
Udostępnij
WAŻNE TERMINY
9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu