W 2014 roku w Polsce wyprodukowano 588 tysięcy ton mrożonych warzyw. To o 2,8 procenta więcej niż rok wcześniej i najwyższy wynik w historii.		
		
		
	W 2014 roku w Polsce wyprodukowano 588 tysięcy ton mrożonych warzyw. To o 2,8 procenta więcej niż rok wcześniej i najwyższy wynik w historii.
	 
	Tak wynika z danych GUS dotyczących firm zatrudniających co najmniej 50 osób. Jak informują analitycy BGŻ po dość wysokiej dynamice wzrostu w pierwszych czterech miesiącach sezonu 2014/2015, kiedy wytworzono o 12,8 proc. mrożonek więcej niż w tym samym czasie 2013 roku, w listopadzie i grudniu produkcja spadła o 18 i 22 proc. 
	 
	Rekordowej wytwórczości sprzyjały bardzo wysokie zbiory warzyw, co przełożyło się też na większą produkcję marynat. 
	 
	W ubiegłym roku wzrosła również znacznie produkcja soków z owoców i warzyw. Z danych GUS wynika, że średnie i duże firmy wyprodukowały 8,16 tys. hl, czyli aż o 10,3 proc. więcej niż rok wcześniej. 
	 
	Przez rok spadła z kolei o 4,4 proc. (do 355 tys. ton) produkcja mrożonych owoców. To efekt mniejszych zbiorów wiśni i porzeczek czarnych.